Despre ABRM

Istoria noastră

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) a fost constituită în anul 1991 prin decizia Conferinței de constituire a acesteia din 14 noiembrie 1991. La 10 iunie 1992 a fost emisă Hotărârea nr. 393 a Guvernului Republicii Moldova „Cu privire la înregistrarea Statutului Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova”.
Grupul de inițiativă pentru constituirea ABRM era format din personalități notorii ai comunității profesionale, printre care: Alexe Rău, Tatiana Costiuc, Vera Osoianu, Ludmila Corghenci. Incontestabile sunt meritele președinților ABRM: Claudia Balaban (1991-1995), Alexe Rău (1996-2000), Lidia Kulikovski (2000-2004), Ludmila Costin (2004 – 2012), Mariana Harjevschi (2012- 2019), Elena Pintilei (2019 – prezent).
În prezent ABRM întrunește peste 1400 membri individuali și colectivi, aceștia reprezentând întreg Sistemul Național de Biblioteci (SNB): biblioteci naționale, specializate, publice, universitare, din licee, școli, colegii etc.

Istoria ABRM
Istoria ABRM
Istoria ABRM
Istoria ABRM
Istoria ABRM
Istoria ABRM
Istoria ABRM

Pe parcursul anilor sub egida ABRM au fost realizate diverse activități, cele mai reprezentative fiind:

  • susținerea demersurilor de advocacy privind elaborarea politicilor în domeniul biblioteconomic (ex. Legea cu privire la biblioteci, Legea privind dreptul de autor și drepturi conexe, Regulamentul Regulamentului privind modul de conferire a categoriilor de calificare personalului de specialitate din biblioteci etc.)
  • promovarea și implementarea parteneriatului profesional (ex. Consorțiul REM (Resurse electronice în Republica Moldova);
  • Formarea profesională continuă a bibliotecarilor (constituirea Școlii de Biblioteconomie din Moldova (2001-2006) cu sprijinul financiar al Fundației Soros – Moldova, deschiderea în 2014 a Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari cu suportul Programului Novateca, lansarea Manualului de Educație Mediatică și Informațională pentru bibliotecari și formarea unei rețele de 150 traineri EMI, cu sprijinul financiar al ERIM în Moldova; formarea a 21 de bibliotecari animatori, cu sprijinul Amici dei Bambini Moldova și Plan International, formarea de competențe digitale la 125 de bibliotecari/mesageri digitali cu sprijinul Agenției de Guvernare Electronică );
  • asigurarea accesului la informația profesională (editarea Revistei ABRM și a ziarului ABRM info);
  • organizarea anuală a concursurilor naționale „Bibliotecarul Anului…” și „Cele mai reușite lucrări în domeniul Biblioteconomiei şi Știința Informării”;
  • organizarea conferințelor anuale ale bibliotecarilor cu impact profesional și social prin adoptarea și promovarea diverselor declarații, rezoluții, alte documente de importanță strategică;
  • elaborarea și asigurarea comunității profesionale cu suport informațional și consultativ (în format tradițional și electronic: manuale, informații – expres, promovarea materialelor IFLA etc.);
  • sprijinirea colaborărilor profesionale internaționale (parteneriate cu asociații din România, Ucraina, Georgia, Letonia, participări la reuniuni profesionale internaționale IFLA, ALA etc.).
  • realizarea analizelor, cercetărilor în domeniul biblioteconomic (ex. studii sociologice privind salarizarea bibliotecarilor, personalul de bibliotecă, strategii de dezvoltare etc.

Metrici organizaționali

Membri

1400+

Membri

Sucursale

62

Sucursale

Bibliotecari instruiți anual

600+

Bibliotecari instruiți anual

Structura organizațională

Președinte

Elena PINTILEI

Consiliul de administrație

Eugenia BEJAN
Stepanida ȚUGUI
Angela AMORȚITU
Tatiana COȘERI
Tatiana AMBROCI
Ecaterina SCHERLET
Ludmila HOMETKOVSKI
Alexandra COJUHARI

Comisia de cenzori

Tatiana MARIȚOI
Ina NICUȚĂ
Veronica PALAI

Documente

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) este o organizație non-guvernamentală, care unește eforturile factorilor interesați pentru susținerea statutului profesional și social al bibliotecarului, impulsionarea potențialului creativ, promovarea și încurajarea personalului de specialitate. ABRM întrunește peste 1500 membri care reprezintă întreg Sistemul Național de Biblioteci și alte instituții infodocumentare din Republica Moldova.
În perioada 2020-2021 în urma programelor de granturi pentru ong-uri, implementate  de către Agenției Suedeze de Cooperare Internațională pentru dezvoltare, reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău și Irex Europe, Asociația a trecut printr-un proces de consolidare organizațională și revizuire a documentelor interne.

Proiecte

2024

Proiectul “Stimularea industriei editoriale și încurajarea lecturii în Republica Moldova prin elaborarea programului “Dezvoltarea industriei cărții și lecturii publice pentru perioada 2024 - 2030 în Republica Moldova”” Grant de mobilitate CODE Kids.

Grant de mobilitate CODE Kids.

2023

Educația mediatică în bibliotecă prin intermediul filmelor documentare;

„Sporirea accesului la oportunități sigure,protectoare și calitative de învățare formală și non-formală pentru copiii ucraineni, strămutați temporar pe teritoriul Republicii Moldova și copiii din comunitățile gazdă prin intermediul centrelor de învățare prietenoase copiilor,ludotecilor și ludobusului”;

„Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților”;

Proiectul de cooperare „Muzeele, bibliotecile și Obiectivele de Dezvoltare
Durabilă: abordări comune setate local” .

2022

Asigurarea durabilității serviciului Educației Mediatice și Informaționale în bibliotecile publice;

Proiectul de parteneriat “Bibliotecarii ca promotori ai democrației, dezvoltării și rezilienței locale”;

„Acomodare emoțională pentru refugiați -serviciu al bibliotecilor publice”;

Growing Active Citizens Hubs;

Proiectul de parteneriat “Copiii pentru pace”.

Finanțatori și parteneri

Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri
Finanțatori și parteneri

Rapoarte

Suntem aici pentru tine!

Scrie-ne pentru orice informație sau asistență