Timp recomandat: 20–25 de minute
ȘTIU | VREAU SĂ ȘTIU | AM AFLAT |
Mass-media, pe bună dreptate, este considerată cea de-a patra putere într-un stat, având funcția importantă de informare a cetățeanului prin livrarea informațiilor de interes public din toate domeniile importante: social, economic, politic, cultural. Jurnaliștii au misiunea de a asigura informarea obiectivă și echidistantă a cetățenilor prin prezentarea informațiilor (știri, emisiuni radio și TV, reportaje, articole, interviuri, filme de documentare, spoturi etc). În acest fel, jurnaliștii contribuie la formarea opiniei publice, dar și la sesizarea acestora în cazul în care drepturile le sunt încălcate. Cu alte cuvinte, mass-media nu asistă pasiv la desfășurarea evenimentelor politice, sociale, culturale pe care doar le relatează, dar își asumă și un rol activ în monitorizarea transparenței proceselor democratice.
Jurnaliștii sunt, metaforic vorbind, câinii de pază (watchdog) ai democrației, întrucât devin ochii și urechile cetățenilor de rând. Atunci când sesizează situații de încălcare a legislației: acte de corupții, scheme de fraudare, situații de încălcare flagrantă a drepturilor cetățenilor, diferite forme de favoritism, delapidări de fonduri din partea anumitor funcționari de stat etc., iar informația de interes public nu este transparentă, jurnalistul trebuie să asigure accesul la aceste informații și, dacă este necesar, să investigheze cazurile date. În istoria mass-mediei sunt cunoscute cazuri celebre când jurnaliștii au schimbat cursul istoriei, de exemplu, fotografiile devenite canonice, realizate de fotojurnaliști în puncte fierbinți. Un exemplu elocvent este cazul fotografiei făcute în urma luptei de la Long Tan, înfățișând pe soldații americani târând de tanc victime vietnameze, care a scandalizat lumea și a atras atenția publică asupra atrocităților războiului. Aceasta a pus, bineînțeles, presiune pe liderii politici responsabili. În mod cert, a realiza asemenea produse media este un act de curaj și de atitudine civică din partea jurnalistului care și-a riscat viața.
În acest mod, mass-media nu doar informează, dar bate alarma cu privire la anumite fenomene sociale și sesizează structurile responsabile să ia atitudine. Or, media de calitate este nepărtinitoare și se preocupă inclusiv de formarea conștiinței civice prin organizarea emisiunilor informativ-analitice și a dezbaterilor publice în cadrul cărora jurnaliștii au obligația de a pune întrebări incomode persoanelor responsabile prin funcția și statutul pe care îl au, fiind împuterniciți să reprezinte interesele cetățenilor, și nu cele personale.
Fiind conștienți de acest statut al jurnaliștilor, politicienii, funcționarii de stat sunt atenți la modul în care comunică cu mass-media și trebuie să aibă o comunicare constructivă cu aceștia. De regulă, atunci când persoanele publice încalcă drepturile cetățenilor și au ce ascunde, aceștia adoptă o atitudine ostilă față de jurnaliști, care ar trebui să devină sceptici și să caute adevărul. În acest caz, jurnaliștii se văd puși în situația de a realiza jurnalism de investigație.
În realizarea investigațiilor, jurnaliștii vor respecta etica jurnalistică, se vor documenta temeinic până a face publică informația, vor consulta surse credibile, iar, după caz, vor ancheta pe teren pentu a asigura calitatea informației. Aceștia nu vor căuta, cu orice preț, să facă subiecte de scandal, să surpindă politicienii în situații stânjenitoare, întrucât aceasta ar putea să nu reprezinte, cu adevărat, interesul public. Scopul jurnalistului este căutarea adevărului. Scepticismul sănătos și perseverența sunt două calități indispensabile în jurnalism. Totodată, păstrarea integrității personale a jurnalistului este esențială. Deseori, persoanele implicate (potențial culpabile) încearcă să corupă jurnaliștii incomozi, motivându-i să treacă sub semnul tăcerii cazul care ar putea să le pericliteze imaginea publică. Mai mult decât atât, sunt cunoscute cazuri când jurnaliști dedicați și incoruptibili au plătit cu viața pentru a-și apăra crezul profesional. Acest lucru responsabilizează fiecare cetățean în raport cu rolul jurnalistului și importanța jurnalismului „watchdog” în asigurarea valorilor democratice în societatea contemporană.
Timp recomandat: 15–20 de minute
3. Propuneți alte funcții și acțiuni pentru a completa posterul.
Timp recomandat: 25–30 de minute
Timp recomandat: 20–25 de minute
Timp recomandat: 20–25 de minute