Înapoi la module

Etica în jurnalism

Parcurgând modulul „ETICA ÎN JURNALISM”, veți descoperi informații utile despre specificul muncii jurnalistului, rolul jurnalistului în apărarea democrației  și  importanța eticii jurnalistice. Veți cunoaște limitele peste care nu trebuie să treacă un jurnalist profesionist. Vă veți familiariza cu noțiuni noi: jurnalismul „watchdog” sau  jurnalismul de investigație. Vă veți documenta despre principiile de realizare a materialelor jurnalistice, precum și veți afla cât de responsabilă este munca jurnalistului și care este datoria sa de bază în raport cu cetățenii. Veți descoperi rolul jurnalistului în calitatea sa de „câine de pază” al democrației, iar de aici care sunt pericolele inerente acestei profesii.

      Veți învăța să analizați un interviu din presă și  veți descoperi diferite tipuri de interviuri. Veți  simula situația creării unui interviu, respectând regulile principale de realizare a acestuia. Totodată, vă veți dezvolta spiritul critic în raport cu fenomene ca lipsa de profesionalism și de etică profesională, stabilind ce atitudine trebuie să adopte cetățeanul când se confruntă cu acestea. Veți discerne asupra importanței eticii în jurnalism.  

   Avem convingerea că acest modul vă va ajuta să înțelegeți și să respectați munca jurnalistului, să deveniți mai angajați în calitate de cetățeni, precum și să manifestați deschidere față de mass-media.

subiecte

  1. Jurnalistul și rolul lui în promovarea culturii media. Etica în jurnalism

    Etica jurnalistică include un set de norme și reguli, standarde morale pe care jurnaliștii le respectă în elaborarea materialelor/produselor media.

    Detalii
  2. Fotojurnalismul. Fotografia

    Fotografiile autentice și cele de acțiune capturează evenimentele și acțiunile în momentul în care ele au loc în realitate. Ei au grijă să nu modifice realitatea solicitând subiecților să pozeze pentru fotografie.

    Detalii
  3. Interviul. Reguli de realizare

    Ca gen jurnalistic, interviul este o discuție care are loc între un jurnalist şi o persoană care prezintă interes pentru public (ce spune intervievatul are valoare de informare). Un aspect specific al interviului este contactul direct dintre jurnalist și sursă, fapt care conferă credibilitate informației.

    Detalii
  4. Principiile de realizare a materialelor jurnalistice

    Indiferent de profesia pe care o avem, respectăm un cod deontologic în raport cu beneficiarii și colegii de serviciu. În jurnalism, de asemenea, există un Cod deontologic. Astfel jurnalistul își câștigă mijloacele de trai prin colectarea, redactarea și publicarea de informații referitoare la fapte și evenimente de interes public, în scopul diseminării publice.

    Detalii
  5. Jurnalismul „watchdog” – rolul său în asigurarea promovării drepturilor omului prin media

    Mass-media, pe bună dreptate, este  considerată cea de a cincea putere într-un stat, având funcția importantă de informare a cetățeanului prin livrarea informațiilor de interes public din toate domeniile importante: social, economic, politic, cultural.

    Detalii
Studiind acest modul…

 VEȚI GĂSI RĂSPUNSURI LA URMĂTOARELE ÎNTREBĂRI:

  • Cum pot eu, bibliotecarul, contribui la informarea utilizatorilor bibliotecilor și a altor bibliotecari cu privire la oportunitățile utilizării noilor media?
  • De ce este important ca eu, tânărul/tânăra de azi, să respect neticheta în comunicarea virtuală?
  • Cum poate un cetățean, conștient și curios, anticipa fenomenul dependenței de online și acționa pentru prevenirea acestuia.