Timp recomandat: 20–25 de minute
ȘTIU | VREAU SĂ ȘTIU | AM AFLAT |
Informațiile care sunt considerate cele mai importante știri pentru cititorii ziarului sunt publicate pe prima pagină. La radio și TV, subiectele importante sunt prezentate la începutul buletinelor de știri, iar pe site-urile de știri – pe o poziție cu vizibilitate maximă. Există mai multe caracteristici sau trăsături ce fac dintr-o informație o știre interesantă pentru public. Acestea stau la baza deciziilor luate în privința știrilor. Cu cât mai multe caracteristici specifice întrunește știrea, cu atât este mai valoroasă.
Iată cele 9 caracteristici ce dau valoare știrilor.
Actualitatea. Știrea descrie ceea ce se petrece în ziua curentă. Oamenii sunt curioși și doresc să afle ce se întâmplă în momentul respectiv în școala, orașul, țara lor și în lume. Atunci când se prezintă versiuni actualizate ale știrilor (updates), pot fi incluse unele informații de context, pentru a oferi o perspectivă sau pentru a aminti cititorilor ce s-a relatat în știrile publicate anterior la acest subiect.
Proximitatea. Oamenii sunt interesați dacă evenimentele se petrec în apropiere de școala, casa sau serviciul lor.
Importanța. Chiar dacă un eveniment nu are loc în apropiere, oamenii își doresc să știe dacă acesta le poate influența viața.
Anvergură. Ceea ce este mare este observabil. Inundațiile cauzate de ploi reprezintă o știre, seceta cauzată de lipsa inundațiilor, creșterea numărului persoanelor bolnave, al decesurilor – toate acestea constituie o știre.
Proeminență. Dacă persoane cunoscute sau influente (celebrități, funcționari de stat etc.) vizitează comunitatea dvs. sau sunt implicați într-un nou proiect, aceasta constituie o știre.
Emoțiile. Știrile de interes uman reflectă astfel de emoții ca dragostea, ura, frica, oroarea, empatia sau mila.
Conflictul. Confruntările care influențează comunitățile, instituțiile sau țările necesită atenție. Conflictele afectează armonia, economia și calitatea vieții oamenilor.
Progresul. O descoperire în știință, medicină sau tehnologie ori speranța unei descoperiri constituie o știre.
Unicitatea. Neașteptatul, întâietatea sau, pur și simplu, bizarul pot constitui o pauză de la știrile „rele” sau pot reflecta schimbările din societate, știință și tehnologie.
Nu orice informație devine știre, dar orice știre este o informație. Unele informații trebuie să rămână personale, de exemplu: ce ați servit la cină, cât ați economisit procurând la preț promoțional, cearta cu partenerul(partenera). Trebuie să fim foarte conștienți de această distincție, chiar dacă nu întotdeauna este ușor, atunci când postăm informații personale pe rețelele sociale și când decidem cui să oferim acces la postări. Informațiile personale devin știri dacă respectă caracteristicile enumerate. Acest lucru este valabil mai ales dacă persoana implicată este o celebritate sau o figură publică.
Prezentarea celor mai importante informații la început este valabilă și în cazul audiovizualului. Telespectatorii trebuie să afle informațiile semnificative (cine?, ce?, unde?, când?) la începutul știrii/buletinului de știri. Telespectatorii rămân cu reporterul pentru a afla mai multe informații și dacă se cunoaște de ce? și cum?.
În categoriile de știri, conform conținutului acestora, distingem știrea hard și știrea soft. Știrea hard (șocantă/concretă) relatează informații urgente, de ultimă oră, care afectează puternic cititorii sau care și-ar pierde valoarea dacă publicarea sa ar fi întârziată. Știrea soft (știre „blândă”) conține o informație care este mai curând de interes uman decât de necesitate imediată. Nu este obligatoriu ca aceasta să fie publicată în aceeași zi.
Atunci când o știre este excepțională și tulbură liniștea cetățenilor prin anvergura, importanța și nivelul conflictului pe care îl implică, spunem, utilizând termenul englez consacrat, că este breaking news. De regulă, pentru difuzarea cu prioritate a acestor știri sunt întrerupte orice programe. În ziua alegerilor aflarea mult așteptatului rezultat poate deveni un breaking news, precum și o intemperie, un accident grav, începerea unui conflict armat.
Timp recomandat: 25–30 de minute
Caracteristicile știrilor și exemple actuale de știri
Timp recomandat: 25–30 de minute
Timp recomandat: 25–30 de minute
Kate Middleton a născut al treilea copil, un băiat
Kate Middleton a născut al treilea copil al cuplului, un băiat. Ducesa de Cambridge a adus pe lume copilul în același spital în care i-a născut și pe primii doi, aripa Lindo a spitalului St Mary din Londra.
Kate Middleton a născut la ora locală 11.01 (n.r. 13.01 ora României), iar băiatul a avut 3,8 kilograme la naștere, potrivit unui tweet al Palatului Kensington. „Regina, ducele de Edinburgh, prinţul de Wales, ducesa de Cornwall, prinţul Harry şi membrii ambelor familii (ale părinţilor bebeluşului, n.r.) au fost informaţi şi sunt încântaţi de această veste”, a anunţat Palatul Kensington. „Alteţa Sa Regală şi bebeluşul sunt sănătoşi şi se simt bine”, precizează acelaşi comunicat. Bebeluşul este cel de-al şaselea strănepot al reginei Elisabeta a II-a.
Data nașterii a fost ținută în secret, la fel ca și sexul bebelușului, care a devenit astfel al cincilea în ordinea moștenirii tronului Marii Britanii – după prințul Charles, prințul William, prințul George și prințesa Charlotte. Luni dimineață, la ora locală 06.00, soția Prințului William, Ducesa de Cambridge Kate Middleton, a intrat în travaliu și a fost internată în spital, potrivit unui anunț făcut de familia regală britanică. „Înălțimea Sa Regală, Ducesa de Cambridge, a fost internată în Spitalul St. Mary, din Paddington, Londra, la începutul acestei dimineți, ea aflându-se la începutul travaliului. Ducesa a fost transportată cu mașina de la Palatul Kensington către Spitalul St. Mary, alături de Ducele de Cambridge”, a scris Familia Regală a Marii Britanii într-un comunicat Palatul Kensington a anunțat pe 4 septembrie 2017 că ducii de Cambridge așteaptă un nou copil. Pe 17 octombrie, Palatul Kensington a confirmat pe Twitter că noul bebeluș regal va veni pe lume în luna aprilie, iar presa britanică a scris ulterior că s-ar putea naște în Ziua Sfântului Gheorghe pe 23 aprilie.
La mijlocul lunii martie, Kate Middleton a anunțat că se retrage din viața publică pentru a se pregăti de naștere. Restricțiile de parcare în zona aripii Lindo a spitalului St Mary din Paddington sunt aplicate între 9 aprilie și 30 aprilie. De obicei, cuplurile așteaptă până sarcina ajunge în trei luni înainte de a anunța că așteaptă un copil, dar Kate și William au fost forțați să anunțe sarcina după ce a suferit de hyperemesis gravidarum (rău matinal), așa cum a făcut-o și în timpul sarcinilor ei anterioare. Ducele și ducesa de Cambridge au anunțat în decembrie 2012 că așteaptă primul lor copil. Pe 22 iulie 2013, Kate a fost internată în Spitalul St Mary, unde i-a născut prințesa Diana pe William și pe Harry, și l-a adus pe lume pe prințul George, moștenitorul tronului. În septembrie 2014, cuplul regal a anunțat că soția lui William era gravidă din nou, iar Prințesa Charlotte s-a născut la același spital pe 2 mai 2015.
(Sursa: ziarul „Libertatea” https://www.libertatea.ro/entertainment/kate-middleton-a-nascut-al-treilea-copil-2225197, accesat la data de 3.08.2019)
Timp recomandat: 10–20 de minute