Manipularea prin media 5. Atitudinea părtinitoare

00: 00: 00

EMI I – ACCESUL LA INFORMAȚIE

Timp recomandat: 20–25 de minute

Sarcină

  • Lecturați textul în cheia tehnicii SINELG.

SUPORT INFORMAȚIONAL

Părtinirea

Conform DEX-ului, părtinirea este „avantajarea în mod conștient pe cineva în dauna altcuiva” , iar „a lua parte cuiva” înseamnă a adopta o atitudine de susținere în mod conștient. Părtinirea înseamnă propagandă și manipulare. Dar cum are loc părtinirea prin mass-media tradițională și noile media?

 Accesul la tehnologiile de comunicare și evoluția mass-mediei sociale face mai ușoară răspândirea atitudinii părtinitoare personale și a dezinformării, care ajunge la un număr mare de persoane. Un exemplu de atitudine părtinitoare prin noile media a avut loc la începutul anului 2015 în SUA, unde au fost înregistrate peste 100 de cazuri de rubeolă, iar doctorii au declarat că pacienții nu s-au vaccinat, mulți dintre ei copii ai căror părinți au așteptat ca acest lucru să fie făcut după o schemă. Situația a fost cauzată de faptul că mulți părinți i-au ascultat și i-au urmat pe jurnaliștii civici, care aveau o atitudine părtinitoare împotriva vaccinării. Postările de pe paginile lor de Facebook, Tweeter și de pe bloguri au  influențat decizia altor cetățeni. Există însă diferite tipuri de părtinire. Vom analiza cinci forme de părtinire și stereotipizare care pot induce în eroare atât mass-media în procesul de colectare a informațiilor, cât și consumatorii care ascultă, citesc și privesc mass-media.

Părtinirea are loc atunci când jurnalistul impune o anumită perspectivă asupra informației sau chiar adoptă o anumită poziție, manifestând preferință sau antagonism pentru cineva/ceva. Este mai ușor să manipulezi cetățenii dacă le oferi o informație părtinitoare ce corespunde exact credințelor/viziunilor lor. Cu alte cuvinte, oamenii se lasă mai ușor manipulați dacă aud ceea ce așteaptă să audă (de exemplu, auzind o știre despre un emigrant care a comis o ilegalitate, acesta va căuta mai puțin faptele și argumentele și va crede informația, întrucât are anumite prejudecăți în raport cu subiecții știrii). Acest fenomen se numește părtinirea confirmării și împiedică grav gândirea critică.

Sunt mai multe forme prin care părtinirea se realizează în mass-media.

  • Părtinire prin omisiune: se întâmplă atunci cănd jurnaliștii exclud informațiile cu care nu sunt de acord sau pe care le consideră incorecte. Omisiunea poate include și excluderea unui punct de vedere important. 
  •  Părtinire prin selectarea surselor: include sursele care susțin doar un punct de vedere sau prin care încearcă să-și promoveze propria agendă. Acest fapt are un impact sporit atunci când această practică susține atitudinea părtinitoare a mass-mediei. 
  •  Părtinire prin confirmare: căutarea informațiilor care asigură sau reflectă punctul de vedere al unei persoane, similară părtinirii prin selectarea știrilor. De exemplu, dacă se prezintă o informație părtinitoare și aceasta este însoțită de mai multe voxuri, luate la întâmplare în stradă, și opinii care reflectă punctul de vedere dorit.
  •  Părtinire prin selectarea știrilor: alegerea știrilor care promovează o cauză sau ignorarea știrilor care nu plac jurnalistului sau care ar putea cauza neplăceri șefilor, susținătorilor sau prietenilor săi. 
  • Părtinire prin alegerea cuvintelor: utilizarea cuvintelor încărcate sau a etichetărilor ce transmit anumite sensuri sau au o conotație intensă în locul termenilor mai neutri („luptător pentru libertate vs terorist”, „club vs bandă”).

Rețineți! Media de calitate nu admite exprimarea simpatiilor politice și ideologice ale jurnalistului. O știre trebuie aruncată la gunoi dacă exprimă punctul de vedere al acestuia. Dacă informația este părtinitoare, atunci publicația sau televiziunea emitentă încalcă codul deontologic, iar ceea ce este mai grav – înșală încrederea cetățeanului.

EMI II – ANALIZA CRITICĂ

Timp recomandat: 15–20 de minute

Sarcină

  • Citiți, în perechi, știrile despre Gala Premiului Național 2019, publicate în data de 26 august 2018 pe portalul Newsmaker.md și pe jurnal.md.
  • Analizați, în plan comparativ, articolele, oferind răspunsuri la următoarele întrebări:
  1. Care este subiectul comun?
  2. Ce elemente fac diferența în abordarea subiectului în cele două surse?
  3. Cum este relaționat subiectul cu titlurile celor două știri?
  4. Care sunt personalitățile invocate?
  5. Care personalitate se regăsește în titlul uneia dintre surse și cum este identificată?
  6. Asupra căror personalități se face un accent deosebit?
  7. Cum este reprezentată opinia autorităților?
  8. În ce măsură sunt sau nu sunt părtinitoare cele două surse?
  9. Ce detaliu demonstrează părtinire prin omisiune, selectarea surselor, alegerea cuvintelor?

SURSA 1SURSA 2
Zece compatrioți care s-au remarcat în domeniul științei, tehnologiei, culturii și artei au fost răsplătiți pentru efortul lor în cadrul Galei Premiului Național 2019, care a avut loc, tradițional, în ajunul Zilei Independenței. Trofeele au fost înmânate de către prim-ministrul Maia Sandu, care le-a mulțumit laureaților pentru contribuția lor în fiecare domeniu în parte și pentru că sunt repere morale pentru întreaga societate.

Printre laureații Premiului Național din acest an se numără scriitoarea și jurnalista Tatiana Țâbuleac. Ea a fost premiată pentru valoarea estetică deosebită a operei literare și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan european.

Pictorul și graficianul de carte Lică Sainciuc a fost premiat pentru originalitate și contribuția de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații. Iar artistul plastic Iuri Canașin a fost recompensat pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea sculpturii în Republica Moldova.

Pentru performanța interpretativă a fost premiată violonista Alexandra Conunova-Dumortier, ea fiind și cel mai tânăr laureat din acest an. Pentru că se află într-un turneu, ea nu a putut fi prezentă la Gala Premiului Național. Din acest motiv, trofeul a fost înmânat mamei sale.

Prozatorul și dramaturgul Val Butnaru a primit Premiul Național pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova.

Printre cei zece laureați ai Premiului Național 2019 este și Gheorghe Urschi. El a fost premiat pentru prestaţia excepţională de-a lungul celor peste 40 de ani de activitate. Fiica umoristului, Liliana, care l-a însoțit la ceremonie, a menționat că, deși boala l-a privat de capacitatea de a vorbi, maestrul știe că este iubit de publicul său.

Premiul Național a fost oferit și unui grup de patru biologi, pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale.

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, este acordat anual cetățenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile în diverse domenii de activitate. 

(Accesat pe http://www.jurnaltv.md/news/33411b5fef0579d3/gala-premiului-national-2019.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS  la data de 26.08.20190

Conducerea a înmânat premiile naționale. Printre premianți – proprietarul canalului Jurnal TV

В преддверии Дня независимости премьер-министр Майя Санду вручила 10 Национальных премий. В этом году среди обладателей премии — владелец телеканала Jurnal TV Валентин Бутнару, писательница Татьяна Цыбуляк и юморист Георге Урски.

Бутнару получил премию за развитие театра, Цыбуляк — за продвижение имиджа Молдовы за рубежом. За такие же заслуги получила премию и скрипачка Александра Конунова-Думортьер, а Урски — за оперу «Омния».

Также за «оригинальность и исключительный вклад в культивацию эстетических ценностей нового поколения через искусство» премию получили художник Алексей Саинчук, а скульптор Юрий Канашин за «развитие искусства скульптуры».

Еще четыре премии вручили докторам биологических наук Галине Лупашку, Надежде Михне, Ларисе Андроник и Светлане Смере. Ученые получили премию за инновационные исследования в области роста продуктивности растений.

«Хочу вместе с этой премией вручить вам признание граждан Молдовы за ваш вклад в развитие культуры и науки и продвижение Молдовы. Как интеллектуальная элита вы —  моральные ориентиры для всего общества», — сказала премьер-министр Майя Санду.

Отметим, награда включает денежную премию 100 тыс. леев.

(Accesat pe https://newsmaker.md/rus/novosti/pravitelstvo-vruchilo-naczionalnye-premii-sredi-obladatelej-vladelecz-telekanala-jurnal-tv/ la data de 26.08.2019)

EMI III – CREAREA DE PRODUS

Timp recomandat: 15–20 de minute

Sarcină

  • Completați, în baza observațiilor făcute la EMI II, Diagrama Wenn, marcând cel puțin câte 3 elemente comune și  3 specifice în abordarea pe care au avut-o cele două surse mediatice cu referire la același eveniment.
  • Concluzionați asupra modului de manifestare a părtinirii în prezentarea informației.
SURSA 1SURSA 2

EMI IV – REFLECȚIE ASUPRA TEMEI

Timp recomandat: 20–25 de minute

Sarcină

  • Realizați o alocuțiune în cheia tehnicii 6 De ce?,  pornind de la afirmația: „Media trebuie să fie nepărtinitoare.

 

EMI V – ACȚIUNE

Timp recomandat: 10–20 de minute

Sarcină

Ce este clickbaitul?

  • Aflați mai multe despre clickbait – titlu care ispitește cititorul să facă click pe linkul articolului, trezindu-i curiozitatea.
  • Accesați agregatorul de știri news.yam.md și analizați titlurile care pot fi considerate clickbaituri.
  • Analizați două–trei exemple care manifestă un caracter părtinitor.
  • De exemplu, în data de 26 august 2019 au fost postate două știri despre faptul că președintele Igor Dodon a fost felicitat de președinții SUA (sursa Accent TV) și Federației Ruse (sursa Sputnik).
  • Observați cum se modifică locul în titlu al numelor președinților și cum sunt aceștia prezentați.
  • De asemenea, observați că, în cazul sursei 2, din titlu este omis însuși scopul mesajului de felicitare.

Sursa 1 – Igor Dodon a primit un mesaj de felicitare de la Donald Trump cu prilejul Zilei Independenței!

Sursa 2 – Președintele rus, Vladimir Putin, cu mesaj de felicitare către Igor Dodon.

Atitudinea părtinitoare

Înapoi la modul
Strategia de Organizare
  • Valori dominante:
  • libertatea de expresie;
  • raportarea critică la media.
  • Obiective de formare:
  • familiarizarea cu termenul „părtinire”;
  •  identificarea tehnicilor de propagandă și dezinformare;
  • analiza critică a mesajelor cu caracter de propagandă;
  • cooperarea cu ceilalți membri ai grupului pentru a explica rolul mass-mediei în dezvoltarea societății contemporane.
  • Durata estimativă: 1,5–2h.
  • Resurse procedurale: Diagrama Wenn, Analiza comparativă, Analiza de tutorial, tehnica  6 De ce?
  • Resurse materiale: fișe de lucru, computer conectat la Internet, boxe, tablă flipchart, proiector (sau ecranul unui calculator).
  • Concepte-cheie: părtinire, omisiune, selectarea surselor, alegerea cuvintelor, punct de vedere, clickbait.