Cercetarea si creativitatea bibliotecarilor pentru sporirea valorilor documentare nationale

Concursul „CELE MAI REUSITE LUCRARI IN DOMENIUL BIBLIOTECONOMIEI SI STIINTELOR INFORMARII”, anul 2011 , ajuns la a 21-a editie, a urmarit acelasi scop: de a optimiza activitatea de cercetare stiintifica a bibliotecarilor din Moldova, de a spori potentialul national in domeniu, de a promova experientele celor mai creativi si inventivi bibliotecari. Pentru dezvoltarea propriului prestigiu bibliotecarii investesc in subiecte in care cred cu adevarat si au certitudinea ca cuvantul scris il devanseaza pe cel rostit pentru ca cel exprimat prin grai este numai acum si aici, iar cel scris este intotdeauna si pretutindeni.

Demersurile stiintifice ale slujitorilor cartii demonstreaza utilitatea acestora nu numai ca pastratori ai intelepciunii milenare, dar si ca creatori de noi resurse si instrumente absolut inerente pentru studiile stiintifice din spatiile geografice, temporale, institutionale si domeniale. Lucrarile editate in bibliotecile din Republica Moldova sunt solicitate in institutiile similare din strainatate: Romania, Rusia, SUA, Canada, Franta, Germania, Italia in calitate de carti de vizita pentru reprezentarea istoriei, culturii, preocuparilor stiintifice ale cadrelor didactice uni-versitare si savantilor moldoveni. Integrarea continuturilor depline ale lucrarilor bibliografice, a diverselor monografii, enciclopedii si dictionare in bibliotecile digi-tale institutionale si nationale, in Open Library, pe Calameo si alte optiuni din Internet, cresc vizibilitatea lor in intreaga lume. Astfel, produsul stiintific creat in institutiile info-bibliotecare consolideaza statutul bibliotecarilor si bibliotecilor in Societatea Cunoasterii.

In anul 2011 s-au implinit 20 de ani de la instituirea Asociatiei Bibliotecarilor din Republica Moldova. Cu acest prilej bibliotecarii de la Universitatea de Stat „A.Russo” din Balti, au editat, in premiera pentru spatiul biblioteconomic natio-nal, citeva lucrari consacrate acestui eveniment: un catalog, in colaborare cu bibliotecile universitare si specializate din R.Moldova, circa 20 coli de autor, 929 de descrieri bibliografice a rezultatului muncii, cu precadere, de cercetare bibliografica; un volum de 4 coli de autor care cuprinde informatii despre 242 de lucrari prezentate la concursul national intre anii 2004 si 2010; un studiu statistic comparativ (2005-2010) privind situatia celor 1 442 de biblioteci scolare din sistemul de invatamint moldovenesc; o filmo-fotografie a evolutiei organizatiei obstesti a bibliotecarilor si contributiile Filialei BIN (Biblioteci de Invitamint din Nord) a ABRM in acesti 20 de ani. Data fiind calitatea si valoarea acestor documente pentru istoria biblioteconomiei si ABRM, comisia de concurs, a decis sa le decerneze PREMIUL MARE Bibliotecii Stiintifice a Universitatii de Stat „A.Russo”.

Premiul ION MADAN, instituit in anul 2007, a fost decernat Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” pentru lucrarile Timp si istorie : Autori de la „Viata Basarabiei„ si Chisinaul din amintire.

Cu Premiul MAGNA CUM LAUDE a fost apreciata lucrarea despre distinsa Claudia Balaban – Doamna din castelul – cu – ziduri – de – carte, editata de bibliotecarii de la Biblioteca Nationala pentru Copii „Ion Creanga”.

Biblioteca Stiintifica a Academiei de Studii Economice a demonstrat un model de incluziune a intelectului bibliotecar intr-un studiu academic de proportii, prezentind la concurs Istoria ASEM : 20 de ani de ascensiune si Colectivul ASEM la cea de-a 20-a aniversare. Aceste 2 lucrari au fost decernate cu Premiul STUDIUM.

Celelalte lucrari, din 32, admise la Concurs au fost clasate conform Regulamentului in vigoare, fiind examinate din perspectiva corespunderii cu rigorile de specialitate, respectarea standardelor, valoarea informationala, culturala si cognitiva a lucrarii, originalitatea, conceptia grafica si calitatea designului.

Concursul a fost jurizat de Comisia, desemnata de Biroul ABRM, in urmatoarea componenta: Elena Harconita, Presedinte, directoarea BS a US „Alecu Russo”, Dr. Lidia Kulikovski, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”, Valentina Chitoroaga, directoarea CNC, Lilia Tcaci, director adjunct la BN pentru Copii „Ion Creanga”; Iulia Tatarescu, sef Departament a BSRA a UASM – membri.

La concurs au fost prezentate lucrari din tot sistemului national de biblioteci: nationale, specializate si de invatamant, publice. Au fost jurizate 2 lucrari de la Biblioteca Nationala Pentru Copii „ION CREANGA”; 1 – de la Biblioteca Stiintifica Centrala „A.Lupan” ASM; 4 – de la Biblioteca Stiintifica ASEM; 12 – de la Biblioteca Municipala „B.P.Hasdeu” cu 3 filiale „Transilvania”, „Tudor Arghezi”, Biblioteca Publica de Drept; 12 – de la Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „A.Russo” din Balti; 1 – de la Biblioteca Publica com. Razeni, Ialoveni.

Consideram ca cercetarile stiintifice bibliotecare contribuie la constientizarea institutiei bibliotecare drept un beneficiu social. Devine tot mai evidenta necesitatea extinderii formelor de participare a bibliotecarilor in munca de cercetare din sistemul de invatamint, stiinta si cultura.

Ar fi necesara, in acest sens, revenirea la experienta de elaborare si realizare a Programelor cumulative nationale de cercetare stiintifica metodica si bibliografica pentru a evita paralelismul dar si pentru a economisi eforturile si cheltuielile intelectuale si materiale. Unele biblioteci ar putea sa continue practica de editare in comun a monografiilor, de creare a lucrarilor biobibliografice de anvergura spre beneficiul lor si a intregii societati.

Lista premiantilor este aici.

Elena Harconita,
Director Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „A.Russo”din Balti

harconita.elena@usb.md