Modul 8

Crearea unui website / unui blog

Blogurile și website-urile fac parte din resursele des utilizate de către profesioniști în materie de promovare. Companiile care sunt în pas cu schimbările și cunosc regulile din mediul online știu că Google acorda o importanță deosebită site-urilor dezvoltate pe o platforma sociala de tip blog. Un conținut proaspăt, util și de calitate generează trafic pe pagina de web a oricărei organizații, iar mai mult trafic înseamnă mai mulți potențiali clienți, donatori și parteneri strategici.

  • Obiectivul principal al blog-ului este acela de a interacționa, a informa, de a publica conținuturi utile și de calitate clienților, oferindu-le motive de revenire pe site.
  • Statisticile arata ca multe dintre companii au reușit să-și crească numărul de clienți prin conținut optimizat publicat pe site-uri, bloguri sau rețele de socializare.
  • Un blog sau un website bine construit ne poate ajuta să consolidăm brand-ul, să comunicăm în mod direct cu una sau mai multe persoane, contribuie la îmbunătățirea sau construirea reputației, la educarea clienților actuali și viitori, oferă posibilitatea de a efectua studii de piață sau sondaje de opinie și poate promova noile produse sau servicii.

Iată de ce este foarte important ca un angajat să cunoască modalitățile de creare și actualizare a unui blog/ website. În acest modul vom face cunoștință cu patru platforme care ne permit crearea unui website / blog gratuit: Google Sites, WordPress, Blogger și Weebly.

Blogger

1. Cît de mult cunoașteți despre bloguri?

(exercițiu interactiv)

https://learningapps.org/watch?v=pdfs8bcn517

2. Care bloguri vă plac cel mai mult?

Să studiem cîteva bloguri care abordează teme diverse. Alegeți 3 bloguri care v-au plăcut cel mai mult. Explicați de ce. Postați comentariile Dv pe Facebook, în secțiunea ”Comentarii”.

Blog Job Hunting

Blog Afaceri Mici

Blog Romstal

Blog Nunți

Blog Promovare Vinuri

Blog de Afaceri

Blog Personal

Blog Antreprenoriat

Blog Marketing

Blog Fine Wine

Blog Design

Blog Civic

Blog Trening

Povestind matematica

Blog pentru Angajați

3. Să creăm un blog!

bloguriAlegeți una dintre platformele recomandate în continuare (Google Sites, WordPress, Blogger sau Weebly) și creați:

  • un blog personal în care să includeți informația din CV-ul Dumneavoastră (pagini: experiență, studii, competențe, persoane de referință, hobbiuri, etc) sau
  • un website / blog al unui proiect în care sunteți implicat (pagini: despre proiect, echipa, activități, rezultate, galerie foto, etc.).

Google Sites

Una dintre cele mai simple opțiuni pentru a ne crea un website este Google Sites, disponibil și în limba română. Acesta ne prezintă câteva avantaje importante: crearea unei pagini printr-un singur clic, nu este nevoie de cod HTML, putem crea un aspect şi stil particularizabil, prin YouTube putem să înserăm clipuri și este gratuit! Google Sites poate fi utilizat pe intranetul unei companii, dar şi suficient de simplu pentru un site Web personal. Google Sites lucrează foarte combinat cu celelalte servicii Google, deci dacă aveți deja un cont pe Gmail, atunci îl puteți folosi foarte ușor, fără prea multe bătăi de cap.

google sites

Gsites

 

WordPress

WordPress este cea mai populară platformă pentru crearea unui blog, însă există o diferență foarte mare între wordpress.com și wordpress.org. Dacă vreți să vă faceți un blog prin intermediul wordpress.org va trebui să vă cumpărați host. WordPress.com are o mulțime de teme gratuite pe care le puteți aplica blogului vostru și vă ușurează customizarea site-ului. Meniul este unul cât se poate de intuitiv, iar domeniul va arată ceva de tipul: domeniultau.wordpress.com, ceea ce dă ceva mai mare încredere cititorilor voștri față de numele altor platforme care ar putea să apară în „coada” numelui blogului vostru.

Exemple de website-uri create cu ajutorul WordPress:

Blogger

blogger imgDacă spuneam că pe orice listă cu platforme de blog gratuite trebuie să includem WordPress, și cu Blogger situația în același fel. Practic, este al doilea mare jucător pe piața platformelor de blog gratuite. Această platformă aparține de Google și este foarte populară, având milioane de bloguri care o utilizează. Principalele avantaje sunt setările inițiale care se fac foarte ușor, chiar mai ușor ca la WordPress, are o mulțime de șabloane gratuite și îți poți face un blog direct cu contul de Gmail. Mai multe detalii despre Blogger aici: Faceți-vă cunoscute pasiunile în stil propriu.

Cum putem crea un blog pe Blogger?

Weebly

weeblyWeebly este un framework conceput pentru crearea și întreținerea paginilor web. Este ușor de utilizat, creativ și pragmatic. În anul 2007 a fost desemnat unul dintre cele mai bune site-uri de creație web, evoluînd în timp spre un concept mai ușor de utilizat și mai performant. Are anumite calități care îl fac accesibil utilizatorilor de rînd, oferind o gama extinsă de design web și care nu presupune cunoașterea avansată a codurilor de implementare web. Editorul Weebly are o interfață ce permite Drag & Drop-ul, astfel, facilitînd inserarea de imagini, fișiere video sau hărți. De asemenea, oferă servicii de „hosting” în mod gratuit, fără să impună limitarea benzii sau accesul la un anumit număr de pagini. În ceea ce privește designul paginii, se poate alege dintr-o gamă vastă de peste 70 de template-uri profesionale, cu posibilitatea de ați crea singur propia arhitectură web. Utilizatorul își poate adăuga o serie de elemente și aplicații dintr-o listă predefinită (video playere, audio playere) sau elemente personalizate ( galerii foto, hărți, playlists, etc). Poate crea un magazin on-line pentru a vinde sau cumpăra diverse produse, își poate crea propriul forum sau blog avînd posibilitatea unui cîștig financiar prin acceptarea spoturilor publicitare.

Exemple de site-uri create cu ajutorul Weebly:

Testăm, postăm și comentăm!

  • Postați link-ul blogului sau site-ului pe care l-ați creat pe Facebook în secțiunea ”Comentarii”.
  • Accesați link-urile postate de către colegii Dv.
  • Postați comentarii la alte 2 link-uri. Vă urăm baftă!

 facebook