Modul 3

Elaborarea chestionarelor și sondajelor de opinii

În cadrul acestui modul veți învăța cum să utilizați două instrumente care ne permit să creăm chestionare și sondaje de opinii, să gestionăm înregistrările la evenimente, să adunăm adrese de e-mail pentru un buletin informativ și multe altele. Veți putea elabora un sondaj cu stil folosind fotografia sau logoul dumneavoastră, veți putea alege culorile potrivite pentru a desăvârși formularul dumneavoastră unic, sau veți putea alege o temă din setul de teme existente pentru a crea cadrul dorit. Aceste instrumente web ne permit să alegem dintr-o mulțime de opțiuni de întrebări, fie cu variante multiple de răspuns sau răspunsuri de tip meniu drop-down, fie la scară liniară. Vom putea, de asemenea, să adăugăm imagini și videoclipuri YouTube sau să adoptăm sistemul de ramificare a paginilor și filtrare a întrebărilor. Cu ajutorul acestor instrumente vom putea colecta în mod organizat și automat răspunsurile la sondajele elaborate, însoțite de informații și grafice despre răspunsuri în timp real. Nu în ultimul rând, veți putea lucra în echipă la distanță, adăugând colaboratori: colegi, prieteni, clienți, parteneri strategici, etc. care vor putea contribui la elaborarea chestionarelor sau sondajelor digitale.

1. Studiați cele două instrumente web recomandate

Google Forms

Formulare Google oferă o cale excelentă de a colecta rapid și analizarea datelor. Google Forms reprezintă un instrument gratuit de la Google, care permite următoarele:

creearea de formulare,

crearea de sondaje,

crearea de chestionare,

participarea altor persoane la completarea formularelor online,

colectarea tuturor răspunsurilor într-o foaie de calcul şi prezentarea rezultatelor prin grafice

google form

 

Survey Monkey

SurveyMonkey este un generator de sondaje on-line, dezvoltat de o companie de servicii, fondată in 1999 de către Ryan Finley. SurveyMonkey oferă studii gratuite, personalizate, precum și o suită de programe care include: analiza datelor, selectarea eșantionului și instrumente de reprezentare a datelor. SurveyMonkey:

 poate crea orice tip de studiu de la simplu la sofisticat

 este foarte ușor de utilizat

 oferă analiza datelor sub forma de grafice și tabele

 oferă răspunsuri în timp real

Monkey

SurveyM

2. Testăm, postăm și comentăm!

Creați un chestionar sau un sondaj de opinie cu ajutorul Google Forms și unul cu ajutorul Survey Monkey urmând instrucțiunile din tutorialele de mai sus. Postați link-ul chestionarelor sau sondajelor pe Facebook, în secțiunea ”Comentarii”.

Completați cel puțin alte două chestionare sau sondaje create de către colegii Dv.

Scrieți care chestionar sau sondaj v-a plăcut cel mai mult? De ce?

facebook