Modul 2

Cum să faci design (fără să fii designer)

În prezent, în mediul online, este important ca atunci când trebuie să creăm un conținut digital – un anunț, un poster, un fluturaș informativ, o invitație, o felicitare, un grup pe Facebook, un mesaj de email creativ – să alegem și un design corespunzător. Fie că vrem să publicăm un articol pe blog, să creăm un grup pe Facebook sau să lansăm un website, ne ciocnim cu nevoia de a crea o copertă interesantă, un ebook colorat, un infografic detaliat sau un header la articol de blog sau email, dar nu întotdeauna avem la îndemână un designer la care să apelăm. În cadrul acestui modul vă recomandăm trei instrumente utile care vă vor permite să faceți un design profesionist fără să fiți designer: Publisher, Fotojet și Canva. Principiile sunt aceleași la toate trei instrumentele – cu ajutorul lor puteți face următoarele lucruri:

  • să creați un document utilizând un șablon prestabilit (ceea ce vă va economisi foarte mult timp prețios);
  • să inserați un background la o imagine sau logou;
  • să inserați text pe o imagine (veți găsi o paletă largă de fonturi interesante);
  • să inserați grafice gata făcute (forme de orice fel, banere, animații etc);
  • să încărcați propriile imagini într-un șablon creat de către profesioniști.

 

mod 2

 

1. Studiați cele trei instrumente online recomandate

Creați câte o lucrare cu fiecare dintre ele. Salvați lucrarea în format JPEG pe calculator. Plasați lucrarea în secțiunea ”Comentarii”.

Șabloanele din colecția Publisher

Publisher ne permite crearea unui șir întreg de documente extrem de utile în cadrul activității profesionale. Programul Microsoft Office Publisher este programul pentru machetare (aranjare în pagină) oferit de compania Microsoft și face parte din seria Microsoft Office ce include Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook, etc. Cu Microsoft Publisher se pot realiza fișiere mai puțin pretențioase, care necesită de obicei imprimare pe laser: invitații, broșuri, cărți de vizită, anunțuri, fluturași, pliante, prospecte, anunțuri, postere, rapoarte narative care includ fotografii, cifre, colaje, imagini.

Să explorăm cîteva exemple de lucrări create cu ajutorul șabloanelor din gama Publisher – care șabloane vi se par cele mai ușor de utilizat?

Accesați Programul Publisher de pe calculatorul Dv. Utilizând tutorialele de mai jos, creați un document utilizând unul dintre șabloanele Publisher – acesta poate fi un poster, un ziar, un raport, un anunț, o diplomă, un pliant, etc.

https://www.youtube.com/watch?v=WmbmoB3a6n0

 

Aplicația Fotojet pentru editare foto

Fotojet este o aplicație ce furnizează numeroase resurse online și instrumente de editare foto, care îți vor permite să creezi design-uri și colaje sau să editezi fotografi fără să fie necesare neapărat cunoștințe de editare grafică și, mai ales, într-un mod care să ducă rapid la rezultatul dorit pe baza sutelor de șabloane de colaje sau design-uri. Cu ajutorul Fotojet putem crea o carte poștală sau de vizită, un banner, un fluturaș informativ, un poster, o invitație, o copertă de revistă, un cover pentru rețele de socializare (Facebook, Google Plus, Twitter, Tumblr, Youtube), imagine pentru postare pe Facebook, Instagram și Pinetrest, antet pentru e-mail ș.a.FotoJet poate fi folosit gratuit, fără să fie nevoie de a înregistra un cont de utilizator, însă anumite funcționalități nu sunt accesibile decât după upgradarea contului la versiunea premium, care este contra cost.

  • Urmați instrucțiunile din tutorialul video și cel în format pdf.
  • Creați un colaj sau un poster utilizând câteva fotografii proprii.

https://www.youtube.com/watch?v=c3Axc-Gk_Bw

Fotojet

Instrumentul online de design gratuit Canva

Canva este un instrument online de design gratuit foarte ușor de utilizat – veți rămâne surprinși de cât de multe lucruri puteți face folosindu-l. Intrați pe canva.com și creeați-vă un cont în câteva secunde utilizând Facebook, contul de email Gmail sau altă poștă electronică pe care o utilizați. Odată ce aveți contul creat, puteți apăsa pe „Create a design” din panoul de administrare și veți avea acces la o gamă largă de opțiuni, de diferite dimensiuni, de unde puteți alege: postere, ziare, banere, etc.

  • Urmați instrucțiunile din tutorialul video și cel în format pdf.
  • Creați un colaj sau un poster utilizând câteva fotografii proprii.

 

Canva

Modele de lucrări create cu ajutorul Canva

Testăm, postăm și comentăm!

Postați lucrările pe care le-ați creat cu ajutorul Publisher, Fotojet și Canva în secțiunea ”Comentarii” pe Facebook. Postați comentarii și recomandări la cel puțin alte 2 lucrări create de către colegii Dv.

facebook