Oameni si actiuni inovative – cum ne influenteaza?
(pe marginea rezultatelor Concursului National
„Cel mai Bun Bibliotecar al Anului 2011”)

Fiecare dintre noi tinde spre succes, cu propriile vise si obiective profesionale, in multe cazuri aceste alegeri fiind realizate, indeplinite. Avem printre noi colegi care reusesc sa atinga obiectivele, fiind inspirati, motivati (mai ales prin propria constiinta profesionala), dorindu-si si creandu-si o viata profesionala de succes. Ma refer, evident, la participantii Concursului National „Cel mai Bun Bibliotecar al anului 2011”, editia a 21-a. Concursul este o modalitate eficienta de reliefare a celor mai buni profesionisti, promovand si valorificand experientele lor reprezentative, influentand procesul de identificare si valorificare a creativitatii in comunitatea profesionala.
Reamintim, ca acest Concurs este organizat anual de catre Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) in scopul identificarii si valorificarii potentialului creativ al resurselor umane din biblioteci, amplificarii imaginii si pozitiei bibliotecarului in comunitatea profesionala si a utilizatorilor, promovarii experientelor reprezentative in domeniu, sprijinirii unei competitii profesionale, orientata spre cresterea performantei in activitate si motivarea bibliotecarilor.
Juriul National, componenta nominala a caruia a fost aprobata de catre Biroul ABRM (presedinte – L. Corghenci, director adjunct, DIB ULIM; membri: Tatiana Coseri, director adjunct, BMC „B.P. Hasdeu”, Tatiana Ambroci, sef, Biblioteca Colegiului de Constructii, Eugenia Bejan, director adjunct, BNC „Ion Creanga”, Elena Bordian, director, BRTS), a apreciat calitatea si structura dosarelor, acestea fiind construite, in mare parte, in functie de prevederile stipulate in Regulamentul de organizare a Concursului National „Cel mai Bun Bibliotecar al Anului …”(cu unele exceptii).
Candidatii pentru titlul „Cel mai Bun Bibliotecar al Anului 2011” au demonstrat ca sunt creativi, detin si manifesta spirit inovational, se inscriu la locul de munca si in comunitati cu performante deosebite, scriu, publica, comunica activ profesional, tin la profesiunea aleasa si o promoveaza drept una necesara societatii, fiind oamenii de care are nevoie institutia, comunitatea. Coeficientul de Prezenta Profesionala a acestor bibliotecari (invocand spusele autorilor Susan Bixler si Lisa Scherrer Dugan in lucrarea „Profesionistii: stil si eticheta business”, Bucuresti, 2003 – carte promovata/studiata in cadrul sedintei Clubului Biblioteca MOV, gestionat de Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu, Chisinau), fiind vizualizat in baza dosarelor analizate, releva atitudini personale, situationale de anvergura, confirmand deschiderea pentru feedback si invatarea continua.
Cine sunt Cei mai Buni Bibliotecari ai Anului 2011? Iata decizia Juriului National (confirmata de Biroul ABRM) privind desemnarea Laureatilor editiei a 21-a a Concursului National „Cel mai Bun Bibliotecar al Anului 2011”:

  • Natalia Culicov,
    sef serviciu, Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „Alecu Russo”, Balti
  • Lilia Gore,
    bibliotecar, Biblioteca Colegiului Politehnic, Chisinau
  • Tatiana Levinta,
    sef serviciu, Departamentul Informational Biblioteconomic, ULIM
  • Savela Starciuc,
    sef serviciu, Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu”, Centrul de Informare Europeana
  • Zinaida Ursu,
    sef serviciu, Biblioteca Nationala pentru Copii „Ion Creanga”
  • Maria Vatamanu,
    sef serviciu, Biblioteca Stiintifica a Academiei de Studii Economice din Moldova
  • Valentina Verlan,
    sef biblioteca, Biblioteca publica Molovata Noua, raionul Dubasari
  • Aliona Virlan,
    sef filiala, Biblioteca Municipala „B. P. Hasdeu”, Filiala de Arte ”Tudor Arghezi”
  • Lidia Zasavitchi,
    bibliograf principal, Biblioteca Stiintifica Centrala “Andrei Lupan”, Academia de Stiinte a Moldovei

Rezultatele Concursului National au fost facute public in cadrul sedintei festive, prilejuite de consemnarea Zilei Bibliotecarului (la 24 aprilie 2012, in sediul Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici”). Exprimandu-ne toata consideratia pentru implicatiile membrilor Juriului National, specificam contributiile urmatoarelor persoane si institutii, care au contribuit la buna organizare a Concursului: Departamentul Informational Biblioteconomic ULIM, Camera Nationala a Cartii (pentru intermediere cu editurile “Cartier”, “Stiinta”), Biblioteca Municipala “B.P. Hasdeu”, Biblioteca Republicana Stiintifica Agricola a UASM, L. Costin , presedinte ABRM. Un partener fidel al ABRM – Intreprinderea de Stat „Moldpresa” – a fost si in acest an prezenta pentru a bucura Laureatii Concursului cu seturi-cadouri speciale.
Ca in fiecare an, membrii Juriului lanseaza un apel catre managerii institutiilor bibliotecare, catre factorii de resort, mai ales catre colegii de serviciu ai Laureatilor: promovati experientele bibliotecarilor nominalizati, oferiti-ne mai multe informatii prin intermediul diverselor publicatii, faceti-i cunoscuti, stiuti si apreciati in comunitatea profesionala, dar mai ales in cea, pentru care manifesta profesionalism si competente.
Iar Bibliotecarilor Laureati le propunem: Sa aveti in continuare o prezenta profesionala deosebita si pronuntata in institutie, in comunitate!

Noi, toti bibliotecarii, sa retinem spusele lui Antoine de Saint Exupery: “Piatra nu spera sa fie nimic altceva decat piatra. Dar colaborand, se alatura altor pietre si devine Templu.”

Ludmila Corghenci,
presedinte Juriu, dir. adjunct DIB ULIM
lcorghenci@ulim.md