Gandesc ca Oameni de actiune, actioneaza ca Oameni care gandesc
sau
Pe marginea rezultatelor Concursului National
„Cel mai Bun Bibliotecar al anului 2009”

Concursul National „Cel mai Bun Bibliotecar al anului 2009” fiind la cea de-a 19-a editie, este o modalitate eficienta de reliefare a celor mai buni profesionisti, promovand si valorificand experientele lor reprezentative.
Anul 2009, detinand semnele Anului Creativitatii si al Inovari, promovarii Imaginii Bibliotecarului si Bibliotecii in comunitati, este deosebit de rodnic din punct de vedere al nominalizarilor bibliotecarilor. Analizand dosarele prezentate pentru Concurs, putem conchide ca reprezentantii bibliotecilor si-au alimentat continuu stocul de cunostinte si deprinderi profesionale, fiind inovativi la capitolele servicii oferite, publicatii, activitatii cultural-stiintifice etc. Este benefica (chiar necesara!) o astfel de atitudine. In lucrarea „Creativitatea”, semnata de catre expertii in domeniu, manageri reprezentativi, Brian Clegg si Paul Birch (in limba romana – editata in anul 2003, la editura Polirom din Iasi), este evidentiat un compartiment intitulat semnificativ – „Sau creativitate, sau nimic”. Autorii afirma: „Nu este deloc fantezista afirmatia ca, fara creativitate, foarte putine dintre firmele care exista astazi vor mai exista si peste cativa ani. Cheia este „schimbarea”, iar inovatia este cerinta esentiala pentru a nu ne scufunda atunci cand vine alt val de schimbari. Fara creativitate, apelam mereu la aceleasi procedee rasuflate. Nu este suficient sa ne asezam comod in fotoliu si sa spunem: „Daca un lucru nu-i stricat, n-ai de ce sa umbli la el”. … Creativitatea nu este o jucarie frumoasa, ci un factor de supravietuire”.
Afirm cu certitudine, ca Oamenii Bibliotecii investind in sine, au investit in Biblioteca si in Viitor. Ne-au convins, ca au gasit cea mai buna modalitate de investire a timpului, a eforturilor – cautand cunostinte in mod constant, disciplinat, interesat. Si fac acest lucru, vorba lui Platon, prin eforturi de gandire, nu numai prin cele de memorie.
Laureatii celei de-a 19-a editii a Concursului National sunt entuziasti. Suna a lozinca aceasta fraza, dar entuziasmul este forta vietii profesionale: prin entuziasm uiti de problemele (ori de ne-reusitele) de ieri, traiesti pentru realizarile de azi si ataci ziua de maine. Sunt ferm convinsa, ca la locurile de munca bibliotecarii-laureati contribuie substantial la descatusarea energiilor pozitive, lucru de care avem mult nevoie.
Pentru editia a 19-a a Concursului National au fost depuse 13 dosare, acestea fiind categorisite dupa cum urmeaza:

  • biblioteci nationale, inclusiv Camera Nationala a Cartii – 3
  • biblioteci universitare, specializate – 4
  • biblioteci raionale, orasenesti, municipale – 4
  • biblioteci comunale, satesti – 1
  • biblioteci scolare, de colegiu – 1

Juriul National (componenta acestuia: L. Corghenci, DIB ULIM, presedinte; A. Andries, BNRM, secretar; membri: T. Ambroci, Biblioteca Colegiului Constructii; T. Coseri, BMC „B. P. Hasdeu”; E. Bordian, BRTS”) a apreciat calitatea si logistica dosarelor, acestea fiind construite, in mare parte, in functie de prevederile stipulate in Regulament. Unele dosare, insa, au inclus informatie invechita (perioada de referinta fiind anul 2009) nu au inclus toate componentele solicitate (de ex., copiile documentelor care confirma informatia prezentata etc.).
Juriul aduce sincere multumiri tuturor institutiilor si persoanelor, care au raspuns apelului ABRM, promovand bibliotecarii si bibliotecile de performanta. In acelasi timp, lansam (ca si in anii precedenti) un apel catre managerii institutiilor bibliotecare, catre factorii de resort, catre colegii de serviciu ai laureatilor: promovati experientele bibliotecarilor nominalizati, oferiti-ne mai multe informatii prin intermediul diverselor publicatii, faceti-i cunoscuti, stiuti si apreciati in comunitatea profesionala, dar mai ales in cea, pentru care manifesta profesionalism si competente. Dar au o obligatie si bibliotecarii nominalizati in cadrul Concursului. O expun prin intermediul cuvintelor reputatului specialist american Stephen R. Covey: „Eu personal sunt convins ca o persoana poate fi un catalizator al schimbarii, un „transformator”, in orice situatie, in orice organizatie. Un astfel de individ este fermentul care face sa creasca intreaga paine”.

Laureatii Concursului National „Cel mai Bun Bibliotecar al anului 2009”:

  • Beselea Lorina,
    sef Centrul Resurse si Tehnologii Informationale, DIB, Universitatea Libera Internationala din Moldova
  • Butucel Elena,
    director filiala Ovidius, Biblioteca Municipala „B.P.Hasdeu”,Chisinau
  • Caneev Lolita,
    sef serviciu Mediateca, Biblioteca Nationala pentru Copii „Ion Creanga”
  • Ceres Ludmila,
    sef al Bibliotecii Colegiului National de Viticultura si Viniifcatie, Chisinau
  • Ciugureanu Nadejda,
    sef al Bibliotecii publice comunale Chiscareni, Sangerei
  • Cozonac Renata,
    sef serviciu, Camera Nationala a Cartii
  • Melnic Raisa,
    sef serviciu „Programe culturale”, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova
  • Railean Elena,
    specialist principal, Biblioteca Stiintifica a Academiei de Studii Economice
  • Raileanu Ludmila,
    sef serviciu Imprumut de publicatii la domiciliu, Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „A. Russo”, Balti
  • Scelicikova Margarita,
    sef al filialei „M.V. Lomonosov”, Biblioteca Municipala „B.P.Hasdeu”, Chisinau
  • Olarescu Angela,
    sef al Bibliotecii Publice Cricova
  • Placinta Elena,
    bibliograf principal, Biblioteca Tehnico-Stiintifica a Universitatii Tehnice din Moldova
Ludmila Corghenci,
presedinte Juriu, dir. adjunct DIB ULIM
lcorghenci@ulim.md