Din nou despre Cei mai Buni Bibliotecari
(ori pe marginea rezultatelor Concursului National
“Cei mai buni bibliotecari ai anului 2005”)

Omul este bogatia forte a unei institutii. Astazi, cand institutia bibliotecara este mai putin competitiva la capitolele spatii functionale, acoperire financiara, echipament tehnic si tehnologii informationale etc., minunile sunt facute de catre Bibliotecari. Ei contribuie la facilitarea accesului la informatie, la diversificarea serviciilor informational – bibliotecare in beneficiul membrilor comunitatilor. Avem in comunitatea noastra bibliotecari de vocatie, care, in mod exemplar, sunt Creatori si Creativi.

Aristocratul gandirii filosofice Arthur Schopenhauer in lucrarea sa „Asupra intelepciuni in viata”, specifica ca soarta oricarui individ se intemeiaza pe trei fundamente: ceea ce este cineva (puterea, caracterul, inteligenta etc.); ceea ce are cineva (proprietatea si averea profesionala ori in orice inteles); ceea ce reprezinta cineva (ce este el in mintea altora, opinia altora despre el).

Criteriile concursului national „Cei mai buni bibliotecari ai anului …”, organizat in fiecare an sub egida Asociatiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, se inscriu in aceste rigori si postulate filosofice, stimuland potentialul creativ al bibliotecarilor, amplificand imaginea acestora in comunitati. Promovand si aplicand criterii complexe de evaluare ( performante la locul de munca; creativitate; imagine in mediile profesionale si comunitare ), concursul desemneaza persoanele cu implicatii si contributii deosebite in dezvoltarea biblioteconomiei, in asigurarea accesului la informatie.

In acest an pentru concurs au fost prezentate 23 de dosare din biblioteci publice (comunale, satesti, orasenesti, municipale), universitare, nationale, scolare. Mentionam in mod deosebit, prezenta reprezentantilor bibliotecilor scolare in cadrul acestui concurs Cu parere de rau, la concurs nu au fost prezenti bibliotecarii din colegii, aceasta situatie invocand drept motive posibile informarea insuficienta asupra conditiilor concursului a acestei categorii, dar si lipsa de interes si initiativa profesionala. Este categoria de resurse umane, care trebuie sa fie auzita si promovata in comunitatea profesionala si cea externa de catre ei insisi. Dar sunt importante si implicatii mai insistente din partea Biroului ABRM.

Membrii comisiei ABRM „Formare profesionala continua a bibliotecarilor”, care au discutat asupra dosarelor prezentate, au specificat calitatea buna, potentialul informational si continutul materialelor propuse. Din acest motiv aducem sincere multumiri tuturor institutiilor si persoanelor, care au raspuns apelului ABRM, promovand bibliotecarii si bibliotecile de performanta. Mare parte dintre aceste materiale, cu permisiunea autorilor, vor fi publicate in serialele noastre de specialitate (”Gazeta bibliotecarului”, „Magazin bibliologic”).

Facem un apel catre managerii institutiilor bibliotecare, catre factorii de resort, catre colegii de serviciu: promovati experientele bibliotecarilor nominalizati, oferiti-ne mai multe informatii prin intermediul diverselor publicatii, faceti-i cunoscuti, stiuti si apreciati in comunitatea profesionala, dar mai ales in cea, pentru care manifesta profesionalism si competente.

Cine sunt cei mai buni Bibliotecari ai Anului 2005?
Retineti aceste nume, studiati-le experienta si aplicati-o in practica:

  • Barbei Svetlana,
    sef Centru Management, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova
  • Bejan Eugenia,
    director adjunct, Biblioteca Nationala Copii „Ion Creanga”
  • Bernic Victoria,
    director, Biblioteca raionala „Dm. Cantemir, Ungheni
  • Cheradi Natalia,
    director adjunct, Biblioteca Academiei de Studii Economice
  • Caruta Galina,
    sef, Biblioteca publica Cucuruzeni, raionul Orhei
  • Ciobanu Silvia,
    sef serviciu, Biblioteca Universitatii de Stat „A.Russo”, Balti
  • Cojocaru Inga,
    director adjunct, Biblioteca municipala „E. Coseriu”, Balti
  • Dabija Elena,
    director, Centrul Academic International „M. Eminescu”,
    Biblioteca municipala „B.P.Hasdeu”
  • Donea Vera,
    sef, Biblioteca publica Taraclia de Salcie, raionul Cahul
  • Harjevschi Mariana,
    director, Biblioteca Publica de Drept, Biblioteca municipala „B.P.Hasdeu”
  • Madan Ecaterina,
    bibliotecar principal, Biblioteca Republicana Stiintifica Agricola
  • Palamarciuc Tatiana,
    sef, Biblioteca Liceului „Mihai Viteazul”, Chisinau
  • Rosca Elena,
    director, Biblioteca „Alba Iulia”, Biblioteca municipala „B.P.Hasdeu”
  • Verlan Valentina,
    sef, Biblioteca publica Molovata Noua, raionul Dubasari