Nocturna bibliotecilor 2019

Bibliotecile din diverse colțuri ale țării s-au aliniat în acest an la Campania Nocturna Bibliotecilor „Biblioteca – spațiu de interacțiune și creativitate” desfășurată în perioada 23-30 septembrie 2019. Programul special, creat de fiecare bibliotecă participantă, a inclus activități menite să evidențieze resursele creative și posibilitățile de interacțiune oferite de bibliotecă. Astfel utilizatorii bibliotecilor au avut posibilitatea să participe la: lecturi în voce, proiecții de filme, ore de jurnalism TV, jocuri dinamice, BiblioQuest, lecturi în pijamale, karaoke, ateliere de dans, ateliere de pictură, ateliere muzicale, expoziții inedite de cărți și obiecte de mici dimensiuni ș.a.

Campania Nocturna Bibliotecilor este organizată anual de Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și are drept scop promovarea bibliotecilor și a activităților creative, inedite din cadrul acestora gândite cu drag de bibliotecari pentru toate categoriile de utilizatori.
Iată câteva crâmpeie din activitățile bibliotecilor participante la campanie reflectate pe paginile de Facebook:

Biblioteca Națională a Republicii Moldova
Biblioteca Natională pentru Copii „Ion Creangă”
La inițiativa Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, în perioada 23-30 septembrie 2019, are loc NOCTURNA BIBLIOTECILOR.
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” propune beneficiarilor săi – copiilor, adolescenților, părinților, bunicilor, cadrelor didactice și tuturor doritorilor un program extraordinar cu evenimente inedite.

Vă așteptăm Joi, 26 septembrie, de la ora 16.00 până la ora 20.00, să participați la acțiunile noastre.

16.00-20.00 Arena bibliofililor „Vă recomand cartea mea preferată” – Schimb de cărți
(Filiala nr. 1, str. Petru Movilă nr. 27, tel. 022 228565)
Eveniment pentru toți doritorii. Participanții sunt invitați să vină cu o carte preferată, pe care să o prezinte cât mai atractiv pentru a trezi interesul cititorilor. Doritorii, pot face și schimb de cărți.

16.30 Vizionarea filmului „Băiatul cu pijamale în dungi”, după cartea cu același titlu de John Boyne – Dezbateri
(Filiala nr. 2, str. 31 August 1989, nr 121, tel. 022 241663)
Eveniment pentru copii de 9+ ani, părinți și bunici. Participanții vor viziona ecranizarea cărții „Băiatul cu pijamale în dungi” de scriitorul irlandez John Boyne, care este foarte populară printre cititori. Apoi vor fi invitați să facă o comparație între impactul cărții și al filmului și să discute despre mesajul transmis de autor.

17.30 Flashmob „Reading Is Fun”
(str. Şciusev 65, în fața intrării din str. Pușkin, 022 996152)

18.00-20.00 Biblio Quest „În căutarea comorilor”
(Sala de Evenimente, str. Şciusev 65, intrare din str. Pușkin, 022 996153)
Eveniment pentru copii de 12-15 ani.
Detectivi, pirați și cercetași curioși se vor aventura într-o călătorie cu mister și surprize prin labirinturile bibliotecii nocturne. Locul întâlnirii – „Piramida din hol” (str. Șciusev 65, prima intrare din str. Pușkin).
Înregistrarea prealabilă în secțiile Mediateca și Carte străină sau la tel. 022 996153, 022 996152.
Grăbiți-vă, numărul de locuri este limitat!

18.30 „Ascultă povestea mea preferată” cu Zina Bivol, scriitoare și prezentatoare TV
(Secția Biblioteca Picilor, str. Şciusev 65, intrare din str. Pușkin, tel. 022 229504)
Eveniment pentru copii de 6-8 ani și părinți.
Poeta Zina Bivol vine să le povestească copiilor despre poveștile care îi plăceau în copilărie și le va citi una din poveștile sale preferate.

Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” Orhei
27 septembrie 2019
Ingredientele unei petreceri în pijamale de succes:
✨Dans+✨ Karaoke+
✨Joc+✨Poveste+
✨Film+✨Voie bună+
✨ Bătălie cu perne+
Biblioteca Publică Raională „A Donici” Orhei
🌙 Nocturna #Bibliotecii_Raionale_Orhei a demarat cu un flashmob prezentat de voluntarii 🙆♂🙆♀ bibliotecii, elevii clasei a 9 B de la LT „I. L. Caragiale”, în aglomerația străzii și punctele strategice din oraș. Evenimentul a continuat cu un spectacol muzical oferit de către elevii Școlii de Muzică Orhei „Gherasim Lupoi”, îndrumați de profesoara Larisa Untilă. Am învățat să modelăm ornamente la atelierul de creație „Tehnica aluatului sărat” împreună cu dna Elena Vlas, profesoară la Centrul de Creație Tehnică. Îndrăgostiții de film s-au delectat vizionând filmul „Tunul de lemn”, regizor V. Brescanu. Tendințele și ideile în coafuri au fost prezentate la master-class cu implicarea bibliotecarei Doina Godoroja și Varzari Zinaida, Școala Profesională Maistru Studio. Cei care au parcurs BiblioLabirintul au avut posibilitate să călătorească virtual cu ochelarii 3D și să savureze un ceai/cafea. Punctul culminant al Nocturnei a fost prezentarea rochiilor fosforescente, autor Marcela Moscovciuc, atelierul „Măr Alb”. Atmosfera de sărbătoare au întregit-o expozițiile: de pictură a dnei Larisa Dohocher; lucrări în fibre vegetale și tehnica frivolite create de Mihaela Dragoman; „Bostaniada 2019”. Doritorii de a se face cunoscuți cu sediul instituției au efectuat un tur al bibliotecii.
Biblioteca „Dimitrie Cantemir” Ungheni
Pe 29 septembrie, aici s-a desfășurat Nocturna bibliotecilor, care a adunat mai mulți cititori fideli, și mai mari, și mai mici. Acest eveniment a avut și un generic: ”Biblioteca – spațiu de interacțiune și creativitate”. Și nu în zadar a avut acest generic, ci pentru că partcipanții, după vârste, au fost implicați în diferite ateliere de lucru în care au interacționat și au creat.
Cei mai mici, copii de până la 14 ani, au fost antrenați într-o dezbatere ”E-book versus carte”. Ceilalți, adolescenții și maturii, au fost antrenați în mai multe master-class-uri.
Cei cărora le place să scrie poezii, au participat la atelierul ”Că nu e om să nu fi scris o poezie”, condus de către scriitoarea ungheneancă Eudochia Sacaliuc. Iubitorii de muzică au participat la atelierul ”Cele 7 note muzicale – să le știe fiecare”, condus de către Rodica Sârbu, profesoară de muzică. Iar iubitorii de dans au mers la atelierul condus de coreografa Larisa Chiriliuc: ”Trăiește viața pas cu pas în ritm de dans”.
Desigur, nu au lipsit nici sfaturile specialiștilor. Astfel, psihologul Lia Vârtosu a răspuns tuturor la întrebările pe care îi frământă, în cadrul discuției ”Sfatul specialistului: Întrebări ce ne frământă”.
Activitatea a început la ora 15.00 și s-a finalizat la ora 21.00, de unde fiecare participant a plecat acasă cu multă dispoziție și impresii pozitive.
Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică
Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică susține Campania Naţională „Nocturna Bibliotecilor 2019”, organizată în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. BRTŞ va oferi un program de activități dedicate utilizatorilor din sectorul antreprenorial.
În data de 26 septembrie, Biblioteca va avea un program prelungit de lucru, de la orele 8:00 – 20:00.
Biblioteca Centrului de Excelenta în Construcții
Biblioteca Traian, filiala a Bibliotecii Municipale B.P.Hasdeu
Biblioteca Târgoviște, Filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu
Biblioteca Hristo Botev, filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu
Biblioteca Codru, filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu
Biblioteca Publică Văsieni, Ialoveni
Biblioteca Publică „Ion Creangă” Florești
Biblioteca Mihail Ciackir, filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu
Biblioteca Maramures, filiala Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu
Biblioteca Târgu-Mureș, filiala Bibliotecii Municipale B.P.Hasdeu
Biblioteca Publică Crihana Veche

Bravo tuturor bibliotecarilor și echipelor de bibliotecari care s-au aliniat Campaniei Nocturna Bibliotecilor 2019!
Sunteți cei mai bravi, cei mai creativi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *