2019-Open-Access-Week-ENGLISH-986x310

Data evenimentului: 21 – 27 octombrie 2019.

Tema Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis 2019: „Deschis pentru cine? Echitate în cunoștințe deschise”

Pe măsură ce trecerea la un sistem de partajare a cunoștințelor care este deschis în mod implicit accelerează, întrebarea „Deschis pentru cine?” este esențială – atât pentru a lua în considerare cât și pentru a acționa. Interesele cui sunt prioritare în acțiunile pe care le întreprindem și în platformele pe care le susținem? Ce voci sunt excluse? Sunt incluse grupurile subreprezentate ca parteneri deplini de la început? Susținem nu numai accesul deschis, ci și participarea echitabilă la comunicarea de cercetare? Aceste întrebări vor determina măsura în care sistemele deschise pentru cercetare vor aborda inechitățile din sistemul actual sau le vor reproduce și vor consolida.

Tema din acest an se va baza pe temelii stabilite anul trecut, când discuțiile s-au concentrat pe „Proiectarea fundațiilor echitabile pentru cunoștințe deschise”. Tema din 2018 a subliniat importanța angajării centrale pentru echitate pe măsură ce trecem către noi sisteme de schimb de cunoștințe, în ultimele douăsprezece luni putând fi observată creșterea ritmului acelei tranziții. Din această cauză, Comitetul consultativ pentru Săptămâna Accesului Deschis a decis că este important să ne concentrăm din nou pe echitate în 2019 – să aprofundăm conversațiile noastre despre a fi incluzivi prin proiectare și să transformăm acele conversații în acțiune.
Ne regăsim într-un moment critic. Deciziile pe care le luăm acum – individual și colectiv – vor modela în mod fundamental viitorul pentru anii următori. Deoarece Accesul deschis devine implicit, toate părțile interesate trebuie să fie intenționate cu privire la proiectarea acestor noi sisteme deschise pentru a se asigura că sunt incluzive, echitabile și servesc cu adevărat nevoile unei comunități globale diverse.

Întrebarea noastră și a partenerilor noștri „Deschis pentru cine?” Va ajuta să ne asigurăm că considerațiile de echitate devin și rămân centrale în această perioadă de tranziție.

Înființată de SPARC și partenerii din comunitatea studenților în 2008, Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este o oportunitate de a întreprinde actiuni pentru a face deschiderea implicită pentru cercetare – pentru a crește vizibilitatea burselor de studii, a accelera cercetarea și a transforma descoperirile în vieți mai bune. Anul acesta, Săptămâna Accesului Deschis va avea loc în perioada 21 – 27 octombrie; cu toate acestea, cei care sărbătoresc săptămâna sunt încurajați să programeze evenimente locale ori de câte ori este cel mai potrivit în timpul anului și să utilizeze teme care sunt cele mai eficiente la nivel local.

Natura globală, distribuită a Săptămânii Accesului Deschis, va juca din nou un rol deosebit de important în tema acestui an. Strategiile și structurile pentru deschiderea cunoștințelor trebuie co-proiectate în și cu comunitățile care sunt deservite, în special cele care sunt adesea marginalizate sau excluse în totalitate din aceste discuții.

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este o oportunitate importantă de a cataliza noi conversații, de a crea conexiuni în comunitate și între comunități care pot facilita această co-proiectare și avansa procesul de construcție a unor baze mai echitabile pentru deschiderea cunoștințelor – discuții și acțiuni care trebuie să continue pe tot parcursul anului. Diversitatea, echitatea și incluziunea trebuie să fie prioritare pe tot parcursul anului și să fie integrate în structura comunității deschise, de la modul în care este construită infrastructura noastră până la modul în care organizăm evenimentele comunității.

Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internațională a Accesului Deschis, vizitați www.openaccessweek.org. Hashtag-ul oficial Twitter pentru săptămână este #OAWeek și îi încurajăm pe cei care au discuții referitoare la tema din acest an să utilizeze hashtag-ul #OpenForWhom.

Grafica vizuală pentru tema Open Access Week din acest an disponibilă la http://www.openaccessweek.org/page/graphics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *