IMG_7008

La 19 august 2019 un grup de reprezentanți ai bibliotecarilor format din Mariana Harjevschi, Presedinte ABRM, Eugenia Bejan, secretar al Consiliului Biblioteconomic Național și Nelly Turcan dr. hab. profesor universitar USM, a avut o întrevedere cu Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova Liliana Nicolaescu-Onofrei. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție o serie de probleme existente în domeniul biblioteconomic la moment.
De asemenea, pentru a da curs inițiativei au fost expediate scrisori în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Ministerului Finanțelor.
Textul scrisorii:
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) vă aduce la cunoștință faptul că în timpul întrunirii din 30 ianuarie 2019 a adresat către Ministerul Culturii Educației, Culturii si Cercetării o serie de solicitări parvenite din partea bibliotecarilor din diverse raioane ale RM referitoare la aplicarea Legii 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
În urma întrunirii din 30 ianuarie 2019 Ministerul Culturii Educației, Culturii si Cercetării a elaborat o circulară Nr. 7-09/782 din 12.02.2019 expediată în adresa Consiliilor raionale/municipale, Primăriilor comunelor /satelor, Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, Congresului autorităților publice locale. Ca urmare unele instituții au ținut cont de informațiile incluse în circulară, iar altele nu.
Ulterior, ca răspuns la circulara sus-menționată CALM a expediat o adresare Nr. 27 din 11 martie 2019 prin care motivează decizia APL-urilor de a nu ține cont de circulara Ministerului Culturii, Educației și Cercetării, dar și semnalizează deficitul bugetar înregistrat la nivel local, solicitând totodată soluționarea acestor situații neplăcute prin implicarea reprezentanților tuturor părților interesate, inclusiv a reprezentanților Ministerului Finanțelor.
Drept urmare ABRM consideră iminentă inițierea unui dialog și întrunirea unui grup de lucru cu participarea tuturor actorilor interesați, obligatoriu cu participarea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Culturii, Educației și Cercetării și a reprezentanților CALM în scopul soluționării calitative a situației create.

Cu respect,
Mariana Harjevschi
Președinte ABRM

IMG_7008

IMG_7013

7 thoughts on “Scrisoare către Ministere

    1. Să fie într-un ceas bun . Îndeplinim aceeași funcție și suntem numite diferit în loc de Director Bibliotecar Principal și leafă diferite.Avem o lege pentru toți și trebuie s-o respectăm

  1. Conform Legii ,, Cu privire la biblioteci” o bibliotecă publică este condusă de un director (șef), dar primarii ilegal ne dau funcții noi, care să le convină. La calcularea salariului nu suntem persoane de conducere, dar cînd trebuie să ne calculeze vechimeea în muncă, suntem persoane de conducere și nu ni se cuvine. Conform Contractului de muncă suntem șefi de bibliotecă, dar salariul este calculat ca bibliotecar principal. Vă rugăm să faceți lumină și pentru primarii care nici idee n-au cei aceea Lege și care comit multe nelegiuiri. Cine suntem noi, care-i dreptul nostru?
    Studiile trebuie să fie în domeniul: medii speciale sau neapărat superioare? Vă mulțumesc.

  2. Aștept acest dialog și întrunirea unui grup de lucru cu participarea tuturor actorilor interesați, și cred că apele se vor limpezi și legea va fi respectată macar începînd cu anul 2020 .Pînă atunci este de muncit asupra îndeplinirii legii.Și poate nu vor fi nevoiți șefii de bibliotecii sa se umilească cerșind la consiliul local și fară rezultate.Cred ca ar fi cazul control asupra legii.

  3. Suntem în luna noiembrie încă nu aţi primit raspuns la scrisoarea dată?D-na Mariana Harjevschi, Presedinte ABRM, Eugenia Bejan, secretar al Consiliului Biblioteconomic Național și Nelly Turcan dr. hab. profesor universitar USM,avem toată încrederea în D-ră că o să ne ajutaţi să soluţionăm problema cum e posibil să muncim cot la cot cu colegele noastre şi lefele sunt în jumate ,de ce nu se face nici un control asupra legii? Aceeaşi bibliotecă publică condusă de angajatul institutiei se plateşte diferit ,cred ca numai la noi în Moldova poate sa fie asa ceva .Am studiat problema la noi în raion de ce s-a procedat aşa,APL au fost instruiţi de Directia de finante din raion ca daca biblioteca nu are subalterni nu este condusa de director dar de bibliotecar principal ,ceea ce este gresit conform legii cu privire la bibliotecii ei nu sau condus de legea bibliotecilor ,si ce subalterni are o biblioteca publica din sat? O servitoare pe 0,5 ori 0,25 unitaţi pentru aceasta perdem jumate de leafă ? Este acum cazul de batut la uşiile Ministriilor cînd se hotăreşte bugetul pentru anul 2020.Vă rugam frumos să nu lasati întrebarea acesta uitată noi bibliotecarii care deja de un an de zile lucram ca bibliotecar principal aşteptam să ne fiţi alături .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *