IMG_7008

La 19 august 2019 un grup de reprezentanți ai bibliotecarilor format din Mariana Harjevschi, Presedinte ABRM, Eugenia Bejan, secretar al Consiliului Biblioteconomic Național și Nelly Turcan dr. hab. profesor universitar USM, a avut o întrevedere cu Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova Liliana Nicolaescu-Onofrei. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție o serie de probleme existente în domeniul biblioteconomic la moment.
De asemenea, pentru a da curs inițiativei au fost expediate scrisori în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Ministerului Finanțelor.
Textul scrisorii:
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) vă aduce la cunoștință faptul că în timpul întrunirii din 30 ianuarie 2019 a adresat către Ministerul Culturii Educației, Culturii si Cercetării o serie de solicitări parvenite din partea bibliotecarilor din diverse raioane ale RM referitoare la aplicarea Legii 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
În urma întrunirii din 30 ianuarie 2019 Ministerul Culturii Educației, Culturii si Cercetării a elaborat o circulară Nr. 7-09/782 din 12.02.2019 expediată în adresa Consiliilor raionale/municipale, Primăriilor comunelor /satelor, Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, Congresului autorităților publice locale. Ca urmare unele instituții au ținut cont de informațiile incluse în circulară, iar altele nu.
Ulterior, ca răspuns la circulara sus-menționată CALM a expediat o adresare Nr. 27 din 11 martie 2019 prin care motivează decizia APL-urilor de a nu ține cont de circulara Ministerului Culturii, Educației și Cercetării, dar și semnalizează deficitul bugetar înregistrat la nivel local, solicitând totodată soluționarea acestor situații neplăcute prin implicarea reprezentanților tuturor părților interesate, inclusiv a reprezentanților Ministerului Finanțelor.
Drept urmare ABRM consideră iminentă inițierea unui dialog și întrunirea unui grup de lucru cu participarea tuturor actorilor interesați, obligatoriu cu participarea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Culturii, Educației și Cercetării și a reprezentanților CALM în scopul soluționării calitative a situației create.

Cu respect,
Mariana Harjevschi
Președinte ABRM

IMG_7008

IMG_7013

One thought on “Scrisoare către Ministere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *