Academia de vara 2019

Academia de vară pentru tineri bibliotecari 2019

Povestea Academiei de vară pentru tineri bibliotecari a început în 2016, cînd a avut loc prima ediție, prin formarea primului grup de bibliotecari dornici de comunicare, experiențe noi și relații colegiale de durată.
În cadrul celei de-a II-a edițiiAcademia de vară pentru tineri bibliotecari 2017, bibliotecarii au avut parte de sesiuni de dezvoltare a Serviciilor Moderne de Bibliotecă, Fundrising, O vînătoare de comori bibliofile, Biblio Quest, utilizarea IT în Biblioteci si a aplicatiilor pentru telefoanele performante, reformarea spatiilor din biblioteca ș.a.
Agenda celei de-a III-a ediții a Academiei de vară pentru tinerii bibliotecari(2018) a inclus patru mari subdiviziuni Inovații și IT, Parteneriate, Advocacy și Outreach, Promovare, PR și Vizibilitate și Managementul bibliotecii.
A IV-a ediție a Academiei de vară pentru tineri bibliotecari a avut loc în perioada 23-25 iulie 2019. Agenda evenimentului a inclus sesiuni referitoare la: Resursele ofertei educaționale a ABRM și a Centrului de Excelență Profesională pentru Bibliotecari, Promovarea imaginii bibliotecii cu ajutorul brandului, Servicile moderne pentru copii, Fotografierea evenimentelor de bibliotecă din unghiul potrivit, Superservicii pentru utilizatori – benzile desenate, Copywriting – crearea de conținut informativ, calitativ și atractiv pentru bibliotecă, Bibliotecile – laboratoare pentru experimente STEAM.

Ziua I

Tradițional, în miezul verii „biblioboboceii” s-au întrunit la Academia de vară pentru tineri bibliotecari. Evenimentul a început cu un mesaj de salut din partea Președintei ABRM Mariana Harjevschi.
În prima zi a Academiei participanții au făcut cunoștință cu oferta educațională a Centrului de excelență Profesională pentru Bibliotecari facilitator Maria Gonța, CNEPB și cursurile online disponibile pe pagina ABRM(Inovatia in biblioteci, Advocacy pentru biblioteci și instituții publice, Design si management de proiect etc. ) facilitator Gabi Bulduma, Director Executiv ABRM.
Absolventa ediției 2018 Lilia Gamarța, șefa Bibliotecii Ștefan cel Mare, Chisinau a susținut o prezentare a succeselor obținute în urma participării la Academia de vară pentru tineri bibliotecari
Lilia Gamarta prezentare
A urmat o sesiune dedicată ideilor și bunelor practici de promovare a imaginii bibliotecii, facilitator Ecaterina Dmitric Biblioteca Națională a Republicii Moldova
E. Dmitric
Facilitatorii sesiunii trei, Eugenia Bejan și Tamara Croitoru, de la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, au venit cu abordări și tehnici noi utilizate în proiectarea și prestarea serviciilor moderne pentru copii.
E. Bejan T. Croitoru
La finele zilei tinerii bibliotecari au vizitat Observatorul Astronomic și Planetariul UTM.
Observator Astronomic UTM


Ziua II

În a doua zi a Academia de vară bibliotecarii au avut parte de o sesiune dedicată fotografierii reușite a activității de bibliotecă, Facilitator Diana Ungureanu. Participanții au făcut cunoștință cu termeni precum Regula treimilor (axele de aur), Regula triunghiurilor(diagonalelor), Regula centrării și simetriei, Prim plan, plan secundar, Regula numerelor impare, izolarea subiectului, spațiu plin, spațiu gol, simplitate și minimalism, abordare creativă ș.a.
abordare creativa
Sesiunea dedicată elaborării benzilor desenate, Facilitator Eugenia Butnaru CNEPB, Biblioteca Municipala B.P.Hasdeu, a generat multe discuții, întrebări practice, bibliotecarii fiind încântați de utilitatea și complexitatea acestui proces.
E. Butnaru
Pauza de prînz a fost una deosebită oferind posibilitate bibliotecarilor să aprecieze inventivitatea, creativitatea și dibăcia Facilitatorilor Oxana Andreev, Biblioteca Adam Mickiewicz, Cărțile senzoriale elaborate de utilizatorii bibliotecii în cadrul Clubului happy Toddlers
Carti senzoriale
și Liliana Juc, Biblioteca Tîrgoviște, Marionete de mînă, de deget create de bibliotecari pentru a înlesni comunicarea cu micii utilizatorii
O. Andreev L. Juc

În miezul zilei bibliotecarii au avut posibilitatea să beneficieze de o vizită la Parlamentul Republicii Moldova, mulțumiri ghidului Tatiana Cazacu, Centrul vizite și informare Direcția generală comunicare și relații publice.
vizita parlament
Spre finalul zilei Facilitatorul Lidia Kulikovski a vorbit despre importanța creării unui conținut calitativ și atractiv pe conturile bibliotecii – copywriting
Copywriting
.
Ziua III

Provocarea zilei a venit din partea facilitatorului Doina Vicol, Biblioteca Adam Mickiewicz, care le-a propus participaților să perceapă bibliotecile ca laboratoare pentru experimentele STEAM
Doina Vicol
De asemenea Facilitatorul Mariana Harjevschi a discutat despre ideile de viitor aplicabile în biblioteci și experiența Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în acest sens.
M. Harjevschi
Spre final bibliotecarii au avut posibilitatea să observe pe viu cum funcționează un serviciu modern de bibliotecă Bibliotur – Descoperim Chișinăul altfel! o vizită ghidată de către Liliana Juc
Bibliotur
Impresiile participanților ediției 2019

Academia de vară pentru tineri bibliotecari a devenit unul din evenimentele marca ABRM ce înfrumusețează verile bibliotecarilor din Republica Moldova Iată cîteva impresii ale participanților și facilitatorilor Academiei ediția 2019

Aliona Rosca

Aliona Roșca

Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu, Chișinău


Academia de vară pentru tineri bibliotecari 2019 a fost pentru mine o experiență interesantă și utilă din toate punctele de vedere, atât pe plan personal, cât și ca viitor profesinist. Este un mediu în care poți experimenta, greși dar și te poți perfecționa. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am putut vorbi liber și că am fost ascultați. Prin intermediul cursurilor și activităților practice am învățat cum să fac față provocărilor viitoare lansate în acest domeniu. Mai mult de atât, am acumulat noi cunoștințe și abilități de comunicare și lucru în echipă. Mulțumesc pentru oportunitatea de a învăța lucruri noi, o experiență frumoasă, persoane noi și deosebite. Mulțumesc tuturor formatorilor.

 

Mariana David

Mariana David

Biblioteca Școlii Excelsis din Chișinău


Iulie se încheie cu o experiență frumoasă pe care am avut-o la Academia de vară pentru tineri bibliotecari, ediția 2019. Aici timp de trei zile am avut ocazia să aflu lucruri noi și utile din domeniul biblioteconomic. Am aflat de la formatorii noștri, oameni cu o bogată experiență, despre ce trebuie să faci pentru a deveni un bibliotecar modern și inovator. În cadrul sesiunilor am vorbit despre: servicii moderne pentru copii, am învățat cum să elaborăm benzi desenate – ceva interesant și relaxant; despre cum să realizăm o fotografie reușită; despre copywriting – un domeniu atractiv și trendy la moment și cum acesta poate menține o imagine atractivă a bibliotecii, cum să utilizăm conceptul STEAM pentru bibliotecă și alte multe teme interesante care au fost primite cu mult interes și dorință de a fi aplicate ulterior în activitatea noastră de bibliotecar. Nu au lipsit momentele de relaxare sau explorare a unor locuri noi, precum o vizită la Planetariu în care am savurat priveliștea ce ne-o deschide cerul, sau vizita la Parlamentul Republicii Moldova, de asemenea am avut parte de multe discuții amuzante. Sunt mulțumită de această oportunitate de a participa în cadrul Academiei, este o experiență prețioasă pentru că mi-am întărit cunoștințele dar și pentru relațiile frumoase pe care le-am creat cu oamenii de aici.

Marta Moiseev

Marta Moiseev

Filiala Tîrgoviște, Chișinău


Academia de vara pentru tineri bibliotecari presupune instruiri excelente pentru a dezvolta competențe profesionale și a învăța cum se lucrează cu utilizatorii bibliotecii. Atmosfera din cadrul Academiei de vară este foarte veselă, dar și instructivă, agenda evenimentului include diverse sesiuni ce dezvoltă creativitatea bibliotecarilor, simțul inovator, capacitățile de comunicare etc. Academia de vara pentru tineri bibliotecari este o soluție foarte bună pentru tinerii specialiști.

Ludmila Rusu

Ludmila Rusu

Biblioteca Publică Medeleni, Ungheni


În perioada desfășurării Academiei de vară a tinerilor bibliotecari am acumulat o experiență frumoasă în cadrul training-urilor, ce au abordat diferite aspecte ale muncii de bibliotecar și servicii interesante, pe care le voi prelua și implementa ulterior în bibliotecă. De asemenea am făcut cunoștință cu bibliotecari activi și inventivi. Cu siguranță Academia mă va ajuta să implementez servicii utile și interesante pentru comunitatea mea. Recomand și altor tineri bibliotecari să aplice la următoarea ediție a Academiei de vară din 2020!

 

Doina Rusu

Doina Rusu

Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” Rezina


Mi-am dorit mult să particip la Academia de vară pentru tineri bibliotecari deoarece este locul unde am învățat lucruri folositoare pe care ulterior le voi putea aplica în biblioteca mea și am facut cunoștință cu noi colegi cu care planific să colaborez. Am auzit, văzut și apreciat ce fac alți bibliotecari, iar cele mai interesante experiențe le voi purta în memorie pentru mult timp. Pot afirma că după participarea la Academia de vară pentru tineri bibliotecari am devenit mai încrezătoare în forțele proprii. Vă mulțumesc pentru oportunitate!

Oxana Groza

Oxana Groza

Biblioteca Publică Raională Căușeni


În primul rând aș dori să mulțumesc formatorilor pentru cunoștințele și experiențele noi, desigur voi prelua unele idei și le voi adapta după necesitate și situație. Și nu în ultimul rând, mulțumesc camarazilor mei pentru atmosfera degajată din timpul Academiei. Aș dori să menținem legătura și să ne ajutăm reciproc în continuare.

Cristina Savin

Cristina Savin

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”


A fost o oportunitate frumoasă, o inițiativă utilă la care chiar mă bucur că am aderat. Instruirile livrate, cu siguranță, mă vor ajuta să implementez servicii benefice comunității. Colegii bibliotecari au împărtășit idei, soluții utilizate în cadrul serviciilor implementate în propriile biblioteci, pe care le voi folosi și care vor contribui la crearea unor proiecte și servicii noi captivante și interesante.

 

Alina Savin

Alina Savin

Biblioteca Publică Raională „A. Donici” Orhei


Pentru mine toate sesiunile(cursuri inovative, benzi desenate, fotografii, marionete, bibliotur) au fost interesante, m-am distrat de minune, am acumulat cunoștințe, idei și prieteni în diverse colțuri ale țării. Dragi tineri bibliotecari aplicați la Academia de vară pentru tineri bibliotecari, merită!

Maria Șișcova

Maria Șișcova

Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” Orhei


În cadrul Academiei de vară pentru tineri bibliotecari am primit o doză de energie pozitivă necesară, răspunsuri la întrebări, experiențe plăcute, multe wow. Mulțumesc! Mai vreau:)

Lilia Gîțu

Lilia Gîțu

Filiala Târgu-Mureș, Chișinău


Academia de vară reprezintă o oportunitate excelentă de creștere profesională, intelectuală și nu în ultimul rând relații colegiale noi de durată. Formatori geniali!

 

Gabi Bulduma

Gabi Bulduma

Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu facilitator în cadrul Academiei 2019


Academia de vară pentru tineri bibliotecari 2019 a fost desigur diversă de celelalte ediții: subiecte noi, sesiuni dinamice și vizite în locații deosebite. În momentul în care bibliotecarii au acceptat provocarea celor trei zile de Academie, de facto aceștia au demonstrat că sunt interesați de dezvoltarea personală și profesională. Academia de vară reprezintă liantul ce a contribuit la formarea unui nou grup de bibliotecari, o nouă echipă, o nouă gașcă:) – Absolvenții ediției 2019. Cunoștințele obținute în cadrul Academiei și desigur explorarea cursurilor online Inovația în biblioteci, Advocacy pentru Biblioteci și instituții publice, Designul si managementul de proiect s.a. vor contribui la modernizarea serviciilor oferite de bibliotecile din Rezina, Orhei, Ungheni, Ialoveni, Strășeni, Căușeni, Ștefan-Vodă și Chișinău și vor constitui o sursă de inspirație pentru noile activități. Vom monitoriza evoluția bibliotecarilor pe parcursul unui an de zile, iar la Academia 2020 îi așteptăm cu prezentări în care își vor etala succesele.

Doina Vicol

Doina Vicol

Filiala Adam Mickiewicz, Chișinău facilitator în cadrul Academiei 2019


Academia de Vară a anului 2019 a fost una foarte consistentă. Mi-a plăcut enorm curajul și sârguința proaspetelor bibliotecare, care, deși nu activează de foarte mult timp la bibliotecă, totuși muncesc cu zel pentru a livra servicii de calitate.
În cadrul trainingului „Bibliotecile – laboratoare pentru experimente STEAM” participanții au fost activi, au dat întrebări și chiar mai mult, folosindu-se de cunoștințele noi pe care le-au acumulat timp de două zile, au reușit să răspundă la provocarea celei de-a treia zi și au generat idei de servicii și activități noi.
Sunt sigură de faptul că, bibliotecarii, inclusiv cei care au la bază o formare profesională diversă de cea biblioteconomică, cu ajutorul cunoștințelor obținute în cadrul Academiei de vară vor reuși să dea noi culori activităților pe care le vor desfășura.
Sunt încântată de energia debordată de noul grup al Academiei de Vară și voi urmări, cu mare interes, succesele colegelor noastre în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *