Nocturna Titulescu

În perioada 28-30 septembrie 2018, 33 de biblioteci din Republica Moldova s-au aliniat campaniei Nocturna bibliotecilor 2018: „La bibliotecă ne jucăm și creștem împreună!”. Subiectul a stat la baza unui program de activitate serală/nocturnă(17.00 – 24.00), creat de fiecare bibliotecă participantă. În program au fost incluse: jocuri de societate, jocuri de învățare, jocuri strategice, jocuri interactive, jocuri de grup, jocuri de aventuri, Biblioquest, jocuri intelectuale, jocuri virtuale/coding (creare și utilizare), expoziții de jocuri pentru copii, adolescenți și maturi existente în palmaresul bibliotecii ș.a.

Iată câteva din cele mai efervescente momente:

Biblioteca participantă 
Activitățile realizate
În program:
18:00 Joc ludic: Copacul impresiilor
18:30 Jocuri intelectuale: Șah; Integrame; Ghici opera îndrăgită
19:00 Jocuri virtuale: Fruit Ninja; Traffic Racer; Subway Surfers
20:00 Jocuri distractive:Hora nocturnă, Dans; Muzică; Surprize

Activități ludice pentru copii în cadrul serviciului „Biblioteca Stradală” din orașul Strășeni

Programul bibliotecii „Ovidius” în toi de noapte: șlagăre, concursuri literare și multe alte subtilități pe acord de chitară ce dau viață unei ședințe comune a cenaclurilor „Eminescu 2000” de la biblioteca „Ovidius” și „La steaua” de la Centru de Excelență în Construcții. Activitatea acestora nu se rezumă la cântec, la jocuri literare, ci la surpriza serii, lansarea celui mai important element de care dispune și e în permanentă achiziție o bibliotecă – cartea, lansarea volumului „Ultimul profet adevărat” de Val Butnaru. Surprize dulci:)

Jocuri educative, jocuri distractive, jocuri de masă, jocurile părinților ș.a.

Prezentarea expoziției „Învățăm din cărți să jucăm”, Atelier de creativitate, origami, Jucăm șah împreună, Observăm stelele de pe terasă
Joc Intelectual „Ce? Unde? Când?” cu participarea membrilor Clubului moldovenesc de jocuri intelectuale
Atelier de caligrafie, master-class de digitalizare, Excursii imaginare, tururi interactive, jocuri educative interactive, proiecţii de film, atelier de pictură, excursii intinerare la Muzeul Cărţii, etc.
Petrecere în pijamale cu jocuri, povești, bătălie cu perne și ateliere pentru părinți
Jocuri în aer liber, master class decorarea borcanelor în stil de toamnă, Crearea poveștilor, jocuri de societate

Concursuri, jocuri interactive
Jocuri intelectuale + jocuri pe tableta
Jocuri
Jocuri de logică pe tablete și calculator, jocuri de societate, jocuri de dame si sah
Jocul mintii: Competitie la sah si dame, aplicatii de logica, jocuri pe tablet
Забытые художники, лекция Алексея Балаева, SahMat Batle Осенняя элегия, литературно-музыкальная гостиная
Jocuri, concursuri
Jocuri pe tableta
Eveniment în cadrul Nocturnei – „Terasa poeților” – recital de poezie intrare liberă, microfon liber
Biblioteca Onisifor Ghibu în pateneriat cu Poetry HUB Moldova, Vinăria din Vale și proiectul Your name -Your Brand, vă invită la un recital de poezie în noaptea dedicată bibliotecilor.
Oră de șah, jocuri

În program: Ora 17.00 – Joc distractiv: Continuă povestea Ora 18.00 – Facem cunoștință cu noi aplicații pe tablete (teste de gramatică distractive) Concurs: – Cine adună mai repede un tablou puzzle – Joc de dame – cine-i campionul?

Jocuri de societate, jocuri educaționale
Dansuri, karaoke, jocuri senzoriale
Concurs Recunoaște povestea, Turneu de asamblare puzzle
Jocuri distractive 
Concurs Diamond Challenge, Jocuri de societate

Biblioteca Centrala BM B.P. Hasdeu

În această seară biblioteca noastră s-a transformat în sala de cinema, unde oaspeții au privit filmul artistic Pollyanna, în urma căruia a fost realizat „Jocul mulțumirii” (în baza filmului vizionat), și un joc interactiv „Constelația de vise”.

La 28 septembrie recent a avut loc „Nocturna bibliotecilor”. La Filiala „Alba Iulia” evenimentul s-a desfășurat, respectând genericul „La bibliotecă ne jucăm şi creştem împreună”! 
Programul seral a debutat cu jocuri la calculator, intitulate „Să descoperim Europa”. Astfel utilizatorii au avut posibilitatea să ia cunoştinţă de tehnicile jocului, să exploreze noi titluri distractive posibile la calculator. Și vorbim de jocurile din programul „Să descoperim Europa”, pomenit mai sus. Toti copiii au apreciat foarte mult jocurile, chiar și cei maturi au jucat cu mare entuziasm și plăcere, cucerind zgomotos toate nivelurile, dar și toate „cadourile” câștigate pe parcursul etapelor jocului „Lingua Go”. Joc care a demonstrat cunoașterea de către participanți a limbilor vorbite într-o țară sau alta a continentului nostru.
„Codul bunelor maniere”. Este foarte bine să mai repetăm din când în când elementele civilizatoare ale societății, care o cimentează și o evidențiază prin calitate şi eleganţă. Cum ar fi salutul obligatoriu, de exemplu. Politețea, respectul, generozitatea, amabilitatea etc. La acest capitol am organizat un mic joc distractiv, dar foarte plin de învățăminte pentru copii „Cum să ne cunoaştem mai bine”. Deoarece a fost nocturna bibliotecilor le-am vorbit copiilor şi despre regulile de comportare în bibliotecă, despre eticheta cărţilor, o regulă importantă privitoare la eticheta cărţilor dar şi o dovadă de respect faţă de cărţi şi faţă de bibliotecă, cât este de important să cunoaştem despre bunele maniere şi într-o astfel de instituţie.
Seara din cadrul „Nocturna bibliotecilor” s-a încheiat cu programul „Natura în obiectiv”, ce s-a desfășurat în cadrul strict al unei expoziții de carte despre natură și al frunzelor toamnei pierdute printre cărți și amintiri estivale recente…
Apoi copiii au prins pe coroana imaginară a unui copac (pe fațeta tablei portative de mici dimensiuni) frunzele căzute, culese în jurul bibliotecii. „Coroana” astfel obținută s-a dovedit a fi foarte frumoasă, având o gamă coloristică de la verdele copt al toamnei spre galbenul deschis autumnal, în perioada anului când veșmintele copacilor nu se lasă cotropite de oferta paletei native a celui mai colorat anotimp.
Între timp și cititorii noștri tradiționali au beneficiat de programul prelungit de lucru al instituției – până pe la ora 21.00 au tot venit să returneze și să împrumute cărți.
Astfel „Nocturna bibliotecilor” a venit, s-a desfășurat și s-a încheiat, bucurându-se și bucurându-ne de micile diverse surprize ale momentului.
Jocuri de masă
Pe data de 28 septembrie la filiala Târgoviște a avut loc Șezătoarea folclorică în cadrul Nocturnei Bibliotecilor 2018. Însăși Nocturna Bibliotecilor este o activitate pe timp de seară/noapte a instituţiilor de bibliotecă, care s-a dovedit a fi o formă interesantă, o modalitate de promovare a bibliotecii, o confirmare a rolului acestei instituţii. Gazda îmbrăcată în port popular a întâmpinat oaspeții cu plăcințele și sărmăluțe, apoi s-au prins toți în lucru, care au cusut, au împletit, au cântat și dansat.
Jocuri

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *