Final Academia de vara 2018

Tradițional, ca în fiecare an, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) a organizat, cu sprijinul financiar al programului Novateca, în perioada 31 iulie – 3 august 2018 Academia de vară pentru tinerii bibliotecari. Agenda celei de-a III-a ediții a Academiei a inclus patru mari subdiviziuni Inovații și IT, Parteneriate, Advocacy și Outreach, Promovare, PR și Vizibilitate și Managementul bibliotecii.

31 iulie 2018

Inaugurarea Academiei de vară pentru tineri bibliotecari 2018 a avut loc în Sala cu coloane a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, prima zi a Academiei de Vară pentru tineri bibliotecari fiind dedicată subiectului Inovații și IT. În această zi tinerii bibliotecari au format o nouă echipă, au făcut cunoștință cu unii absolvenți ai edițiilor anterioare ale Academiei (Marina Rusu, Natalia Lascov, Cristina Oncea).

Președinta Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Mariana Harjevschi a vorbit despre resursele și oferta educațională ABRM (noile cursuri online și noua animație ABRM)

În a doua parte a zilei locația evenimentului a fost schimbată, gazdă fiind deja Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Pentru început tinerii bibliotecari au făcut un tur al spațiilor bibliotecii, ghidați fiind de Eugenia Bejan directorul adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, apoi facilitatorul Svetlana Lisnic, ajutată de colegi, a făcut o prezentare a roboților și a serviciului de robotică al Bibliotecii.

Bibliotecarii și roboțeii

Au urmat două ateliere practice de coding și utilizarea tabletelor facilitate de Tamara Croitoru și Lilia Tcaci, secundate de absolventele edițiilor anterioare ale Academiei (Marina Rusu și Cristina Oncea)

coding

utilizarea tabletelor

Ziua a finalizat cu o vizită ghidată la Tekwill, unde bibliotecarii au avut posibilitatea să observe un spațiu modern și tehnologizat, FAB LAB-ul Chișinău, inclusiv să vadă cum funcționează pe viu o imprimantă 3D.

 

Fotografii din timpul zilei 

1 August 2018

Ziua a doua a Academiei de vară pentru tinerii bibliotecari s-a desfășurat într-o nouă locație – Centrul de statistică, Dezvoltare și Cercetare al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Facilitatorii Lidia Kulikovschi și Angela Samburschi au adus în discuție subiecte precum acțiunile de advocacy și parteneriatele în biblioteci. De asemenea în cadrul acestor sesiuni tinerii bibliotecari au avut posibilitatea de a scrie povestea Academiei de vară în viziunea lor și de a exersa o posibilă vizită la TED Talks.

despre advocacy si parteneriate

Fundraising sau cum aduni bani pentru diverse inițiative ale bibliotecii au aflat tinerii bibliotecari de la facilitatorul Oxana Andreev

Despre realizarea statisticilor, interpretarea corectă a datelor indicatorii de performanță le-au vorbit bibliotecarilor facilitatorii Tatiana Coșeri, Victoria Popa și Artiom Maister.

Bibliotecarii și indicatorii de performanță

Fotografii din timpul zilei 

Ziua a finalizat cu o vizită la compania Bestseller unde tinerii bibliotecari au avut posibilitatea să observe un spațiu modern și multe cărți bune.

Vizita Bestseller

 

2 August 2018

Ziua a treia a Academiei de vară pentru tinerii bibliotecari 2018 a inclus Activități practice – Elaborarea materialelor promotionale în canva. Facilitatori: Lilia Tcaci, Oxana Andreev.

Activitate practica Lilia Tcaci

Activitate practica Oxana Andreev

Ulterior tinerii bibliotecari au fost fascinați de spațiile și serviciile Bibliotecii Tîrgoviște din Chișinău. Facilitator: Liliana Juc

Fotografii din timpul vizitei

Bibliotecarii și păpușile de mînă ale Bibliotecii Tîrgoviște din Chișinău

Iar spre finalul zilei a urmat o vizită la Centrul Republican pentru copii si tineret  ARTICO Facilitatori: Ana Bezărău, Tatiana Iovu, Ana Moldovanu

foto realizată de Antonella Vrîncean

foto realizată de Antonella Vrîncean

3 august 2018

Ultima zi a Academiei de vară pentru tineri bibliotecari 2018 a început vesel, cu multă bună dispoziție, Facilitator: Aliona Manciu

Ziua a 4-a

Fotografii din timpul zilei

Bibliotecarii și drumul minat spre Tron

Spre finalul evenimentului tinerii bibliotecari au avut parte de o sesiune dedicată securității datelor personale, despre lungimea si valabilitatea parolelor, importanta detaliilor in mediul online a vorbit Constantin Vacarenco de la DAAC System Integrator.

Final Academia de vara 2018

Ceremonia de încheiere a Academiei de Vară pentru tineri bibliotecari 2018 a adus  absolvenților Certificatele de participare și o usoară nostalgie a timpului petrecut împreună.

Fotografii din timpul ceremoniei

Fotografiile din cadrul celor 4 zile sunt publicate în albume separate pe pagina de Facebook a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova

Alte instantanee găsiți în cadrul evenimentului Academia de vară pentru tineri bibliotecari ediția 2018 de pe Facebook

Ne vedem la următoarea ediție, dragi tineri bibliotecari!

Cordial,
Gabriela Bulduma
Director Executiv ABRM

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *