Ora de fitness în bibliotecă

 

Cele realizate de noi, sunt bune de povestit şi altora…

Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic …Trăim într-o lume a calculatoarelor şi tehnologiilor moderne, omul este de orice mai interesat decît de sănătate, cu atît mai mult, generația în creștere. Vedem copii, adolescenți, tineri preocupați zilnic de jocuri pe gadgeturi, smartfoane, care, pe lîngă toate acestea, mai strecoară și cîte un fum de țigară. În fiecare dimineața, mergînd la servici, întîlnesc copii ce țin calea spre școală. Unii din ei par obosiți, stresaţi dar emoționați… Din discuțiile lor prind “eroizmul din ei”, că au adormit pe la ora 3 – 4 spre dimineață, au făcut jocuri online  în grup cu prietenii…  Cît de uşor obişnuiesc nişte lucruri care le dăunează sănătăţii fără să realizeze acest lucru.  Mi-am dat seama că există o problemă.

De aici  a pornit ideea creării SMB „Laboratorul pentru un stil sănătos de viaţă” în Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru” din Călăraşi ca prin organizarea activităţilor educative / interactive cu caracter informaţional să oferim copiilor, adolescenţilor şi altor persoane din or. Călăraşi instrumentele necesare pentru a se ocupa de propria sănătate, şansa de a-şi asuma responsabilitatea de  starea sănătății lor prin acceptarea unui mod de viaţă sănătos. Nu în zădar se zice: O minte sănătoasă într-un corp sănătos, sau Să ai conştiinţă sănătoasă şi vei fi sănătos trupeşte, spunea George Enescu, atît de melodios.

Pentru a da viaţă acestei idei era necesară și contribuția altor persoane. Nu a fost greu să le găsim: Trifan Dumitru, şef Direcţie Cultură şi Turism, Lina Tataru, Centrul Prietenos Tinerilor VITA LONGA, Cristian Verejan, preşedintele Consiliului Tinerilor din or. Călăraşi, Tatiana Rozembac, Î.I. „Centrul de Sănătate şi Frumuseţe”, Sarah Haas, voluntar de la Corpul Păcii, ziarul regional „Expresul”. O poveste aparte despre instituțiile cheie  care au sprijinit  şi de astă dată iniţiativa noastră. Acestea sînt Centrele de Sănătate raionale testate, ca parteneri, din anul 2003. Atunci, printr-un proiect de diversificare a serviciilor de bibliotecă, am creat Centrul de Documentare şi Informare în domniul Medicinii (CIDM), mai tîrziu, am dezvoltat un SMB,  „Școala Diabetului”, experiență unică preluată de mai multe biblioteci, ceea ce ne bucură foarte mult, am contribuit la crearea AO „Asociaţia Diabeticilor din raionul Călăraşi” care îşi desfăşoară activitatea tot în bibliotecă ş. a. Toate le-am făcut şi continuăm a le face împreună, pentru comunitate. 

Şi ce  a urmat? Am redimensionat un spaţiu pentru a putea instala aparatele de sport  procurate în cadrul proiectului și regîndit colecția pe care nu am scos-o din încăpere. Credeţi, o combinaţie exelentă!  Un mediu foarte bun pentru a face mişcare şi, cînd aștepți sau oboseşti,  îţi revii cu o carte în mâină. Au urmat activităţi educaţionale tematice cu asistenţa specialiştilor, cum ar fi: ce este un stil sănătos de viaţă; suntem ceea ce mîncăm; igiena personală şi educaţia sexuală  etc. Apoi, am îmbinat teoria cu practica…  gimnastica împreună ne face viaţa mai bună /  să ne mişcăm mai mult ca să gîndim mai bine.

Copiii, adolescențiii vin cu mare plăcere la Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru” pentru a folosi banda de alergat, bicicleta fitness, aparatul de sport multifuncțional. Unii preferă mingile pentru gimnastică, cercurile, ora de fitness, yoga. Iar culoarea albastră a covorașelor de sport o consideră una îmbietoare / încîntătoare, le inspiră încredere şi responsabilitate. Comentariile de mai jos sunt o confirmare a celor care au gustat deja din „bombonica dulce” a SMB „Laboratorul pentru un stil sănătos de viaţă”…

Nicoleta Oraznepesov, 13 ani: „Sunt o cititoare a bibliotecii. La bibliotecă am văzut  sala de sport cu cărţi şi mobilă nouă,  am rămas mult impresionată… Învăţ cum să mănînc sănătos, fac  și antrenamente, vin şi la ora de fitness, îmi place felul și comportamentul doamnei instructor Tatiana Ursu și a voluntarei de la Corpul Păcii, Sarah Haas.”

Trifan Tatiana, mamă a doi copii, Mădălina şi Radu: „Frecventăm regulat biblioteca. Sunt foarte mulţumită de faptul că avem posibilitatea de a practica aici şi sportul, de a primi informaţii despre modul sănătos de viaţă. Aduc mulţumiri celor care muncesc în această frumoasă bibliotecă, se implică în multe proiecte…  au cu ce se mîndri călărăşenii!”.

Cristina Murug, 14 ani: „Tare îmi place să vin duminica la bibliotecă pentru a face sport.  Exerciţiile cu mingile, cercurile şi fitness-ul le fac cu maaaare plăcere.”

Mihai, 13 ani:  „Părerea mea despre  antrenamentele pe care le fac la bibliotecă este una foarte bună. Mi-a plăcut cel mai mult să alerg la bandă…”

Există momente cînd totul îţi reuşeşte… deoarece, dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră în favoarea ta (Paulo Coelho). De această soartă s-a bucurat și biblioteca noastră pe tot parcursul procesului de implementarea  SMB „Laboratorul pentru un stil sănătos de viaţă”.

Ne asumăm şi în continuare ca să educăm o adevărată dependență călărășenilor noștri  ca stilul sănătos de viață să devină  element al culturii personale.

Dacă cele realizate de noi au fost bune de povestit şi Dumneavoastră, nu ezitaţi să lasaţi un comentariu pe pagina noastră de facebook: Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru” Călăraşi. Dar cel mai bine e să veniți în vizită să ne vedeți în acțiune.

 …Asta a fost povestea de succes de la Călăraşi şi nu uitați: cuvintele te îndeamnă, exemplele te pun în mişcare! Fă mai bine ca mine! VADEMECUM!

Galina Agafiţa,
director BPR „Grigore Vieru”,
cordonator al proiectului „Laboratorul pentru un stil sănătos de viaţă”  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *