Ziua bibliotecarului 2017

Mesajul preşedintei ABRM Mariana Harjevschi cu ocazia Zilei Bibliotecarului

Onorată asistență,

Vă felicit respectuos cu ocazia Zilei Bibliotecarului în Republica Moldova.

Deși, la o săptămână distanță sentimentul revederii, dar și al serbării rămâne același. Am lăsat anul acesta să se producă evenimentele în comunitățile și instituțiile din țară, dar și să fim de cei dragi la sărbătorile pascale, intemperiile naturale care s-au abătut asupra țării noastre, să ne revedem azi 3 mai.

Așa că ediția din acest an, a Zilei Bibliotecarului a reușit să fie sincronizată cu Programului Zilei Naționale de Sensibilizare privind Bibliotecile, susținut de bibliotecile din învățământ (Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți), Marșul Lecturii (organizat de Biblioteca Raională D. Cantemir din Ungheni). Diversele şi amplele activități organizate de biblioteci în țară cu ocazia Zilei Bibliotecarului, cu siguranță, au reușit să sensibilizeze opinia publică şi factorii decizionali pentru o mai ireproșabilă, mai vizibilă şi mai corectă percepție a importanței bibliotecarului. Ne bucură că susțineți această inițiativă.

E o zi specială pentru că ne permite să celebrăm împreună rolul pe care îl are biblioteca şi bibliotecarul în comunitățile sale. Bibliotecile continue să joace un rol crucial pentru a construi punți spre cunoaștere, ajută oameni să obțină noi competențe, să descopere istoria şi cultura fiecărei comunități.

ABRM, care a ajuns la peste 2000 membri, continuă prin demersurile organizaționale sale să promoveze profesia de bibliotecar şi a instituției bibliotecare, să mențină un dialog profesional cu decidenții din administrația publică locală şi centrală, pentru a obține o atitudine pozitivă față de nevoia de dezvoltare şi modernizare a bibliotecilor, pentru ca serviciile oferite de acestea să corespundă cerințelor utilizatorilor.

În 2017 ABRM şi-a propus sporirea dinamicii relațiilor de colaborare dintre filialele ABRM şi structurile de guvernare pentru a menține relații funcționale şi eficiente în folosul propriu al asociației, asigurând dezvoltarea rețelei de membri, precum şi fidelizarea acestora continuă. Astfel prin proiectul Fii implicat, se va consolida, oferta educațională a ABRM în mod special în domeniul inovației. Va fi dezvoltată un suport curricular ce va asigura percepția, dar și aplicare inovațiilor în biblioteci. La fel, printr-un alt proiect Împreună pentru comunitate prin diversitate pentru a susține dezvoltarea serviciilor moderne de bibliotecă prin prisma aplicării unui management al proiectelor. În continuare implementează Al treilea spațiu al comunității prin crearea cuiburilor democrației. Așa că Fiți alături de noi!

Trăim într-o lume a extremelor, a contrastelor, a crizelor. Pe de o parte, ne bucurăm de faptul că munca noastră dă roade, că proiectele încep să se soldeze cu lucruri concrete şi utile prin intermediul Programului Novateca și a altor programe internaționale, iar pe de altă parte, ne întristăm când ne confruntăm cu reduceri semnificative de buget, când deciziile nu sunt benefice uneori în numele bibliotecilor şi bibliotecarilor. Așa că acum, mai mult decât oricând, puterea de a trece peste momentele dificile vine din unitate şi comunicare. Comunicarea cu autoritățile are rol în determinarea vieții profesionale, de comunitate în general. Țin să mulțumesc pentru susținerea consecventă a Ministerului Culturii din Republica Moldova pentru comunitatea bibliotecară. Iar, dovada că Legea cu privire la biblioteci a fost elaborată și tocmai urmează să aducă un suflu nou domeniului nostru este un succes al colaborării.

Vă invităm să ne susțineți în demersurile noastre și să dați curs şi invitațiilor la cursurilor de formare continuă a personalului de bibliotecă din toate rețelele de biblioteci în cadrul Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari. Implicarea în procesul de formare continuă prin diverse cursuri de perfecționare şi de recalificare pentru bibliotecari atât la nivel instituțional, cât şi naţional va avea un impact enorm asupra evoluției profesionale. Dezvoltarea profesională a Dvs. va fi şi succesul Dvs. în cariera pe care ați îmbrățișat-o.

Adresăm tuturor bibliotecarilor cele mai elevate cuvinte, exprimându-le întreaga admirație şi recunoștință pentru fidelitate profesională şi întru promovarea culturii şi a informației peste hotarele ei. Mult curaj şi sănătate în continuare, multă prosperitate şi încredere în ziua de mâine!

Să știți că asociația este forumul nostru al tuturor la nivel naţional de influențare a politicienilor şi factorilor de decizie, un instrument ce veghează interesele bibliotecilor şi bibliotecarilor, un forum de integrare în comunitatea globală bibliotecară. Vă îndemn să faceți parte activ din ea.

Iar spiritul pozitiv, al meu personal şi al colegilor Consiliului ABRM (Alina Mihaluță, Aliona Manciu, Tatiana Coșeri, Elena Pintilei, Angela Amorțitu, Nadejda Pădure, Zinaida Slutu, Liliana Gore, Aliona Badiur) care au organizat acest eveniment, al gazdei care ne-a susținut în desfășurarea Zilei Bibliotecarului prin oferirea acestei săli spațioase şi moderne, susținerea partenerilor, şi a bibliotecilor, sper să vă influențeze şi pe Dvs pe parcursul acestei zile.

Mesaj-Ziua-Bibliotecarului

Mariana Harjevschi,
Președinte ABRM

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *