proiectul de Lege cu privire la biblioteci

legea biblioteci

În cadrul şedinţei Guvernului din 25 ianuarie 2017 a fost aprobat proiectul Legii cu privire la biblioteci. Acesta a fost elaborat în contextul implementării Programului legislativ de transpunere a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Proiectul este orientat spre reglementarea organizării şi funcţionării bibliotecilor de toate tipurile, adică a celor care sunt organizate în subordinea sau ca parte integrantă a autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, a altor autorităţi ori instituţii publice şi care funcţionează potrivit regulamentelor proprii, aprobate de aceste autorităţi sau instituţii, precum şi a celor  conduse de fondatorii săi în cazul bibliotecilor private.

Spre deosebire de legea în vigoare, care reglementează sistemul național de biblioteci ca fiind un ansamblu de rețele de biblioteci și centre biblioteconomice, proiectul noii Legi cu privire la biblioteci recunoaște în calitate de element de bază al acestui sistem – biblioteca publică. Astfel, noile prevederi prezintă sistemul național de biblioteci ca fiind ansamblul bibliotecilor publice de diferite tipuri, organizate în rețele după principiul teritorial sau de ramură, care sunt coordonate de biblioteci cu statut de centru biblioteconomic și de Ministerul Culturii.

Pentru mai multe detalii accesaţi link-ul http://mc.gov.md/ro/content/guvernul-aprobat-proiectul-de-lege-cu-privire-la-biblioteci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *